Economie

Telg uit Bavaria-dynastie overleden

19 april 2014 16:01 Aangepast: 06 september 2015 14:37

Bierbrouwer Antoon Swinkels van Bavaria is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. De telg uit de oprichtersfamilie werkte 28 jaar voor de brouwerij uit Lieshout en zat tot 1995 in de raad van bestuur.

Zesde generatie
Antonius Johannes Norbertus Swinkels werd in 1934 geboren als zoon van Jan Swinkels, een van de toenmalige Bavaria-bestuurders. Begin jaren zeventig behoorde hij tot de vijf broers en neven van de zesde generatie, die het roer van het bedrijf overnamen. Hij was onder meer verantwoordelijk voor juridische zaken en de horecatak van het familiebedrijf.

In de overlijdensadvertenties herdenken de familie en personeel ‘mijnheer Antoon’ vandaag als een markante en gedreven man die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de bierbrouwer, met name dankzij de omzetstijging in de groothandel en horeca.

Expansie in noordoost-Nederland door slimme zet
Zo wist Antoon eind jaren tachtig slim te profiteren van een productieverschuiving door de grote Belgische concurrent Artois, die vijftien jaar eerder de Hengelosche Bierbrouwerij had overgenomen. Toen de Belgen de bierproductie vanuit Hengelo naar hun brouwerij in Dommelen verschoven, leidde dat lokaal tot ongenoegen. Door een belangrijke horecavertegenwoordiger van ‘de Hengelosche’ weg te kapen, wist Antoon Swinkels een trits regionale groothandels te bewegen de overstap te maken naar Bavaria. Zo kreeg het Brabantse bedrijf tegen weinig kosten ook een sterke positie in Noordoost Nederland.

Nog altijd familiebedrijf
Terwijl de biermarkt de afgelopen decennia door een niet aflatende reeks fusies en overnames steeds verder consolideerde, hield Swinkels met zijn broers en neven Bavaria sterk genoeg om als onafhankelijk familiebedrijf overeind te blijven. Inmiddels is de leiding over het bedrijf in handen van de zevende generatie.

Vorig jaar daalde de nettowinst van Bavaria met bijna 30 procent tot 15,5 miljoen euro, op een omzet van ruim een half miljard euro.

Biografie over brouwerij en familie
Na zijn pensioen was Antoon Swinkels nog twaalf jaar commissaris bij Bavaria. Samen met historicus Peter Zwaal schreef hij een lijvige biografie over de brouwerij en de familie, die zes jaar geleden verscheen. Komende donderdag wordt hij begraven.

RTL Z
`