Geld en Werk

Kantorenleegstand neemt fors af door aantrekkende economie

22 februari 2017 15:32 Aangepast: 22 februari 2017 16:03
Beeld © ANP

Het gaat goed met de kantorenmarkt. Leegstand neemt fors af als gevolg van een aantrekkende economie en een krappe woningmarkt.

Het aanbod van leegstaande kantoren is vorig jaar met 10 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

Aantrekkende economie

De aantrekkende economie heeft de kantorenmarkt een duwtje in de rug gegeven. Bedrijven hebben het vertrouwen terug en kunnen uitbreiden of durven weer een verhuizing aan.

Daarnaast is de hoeveelheid kantoren in Nederland flink teruggebracht. Volgens Rudolph Bak, onderzoeker bij NVM, is ruim 1 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte verdwenen: "Ter vergelijken met de kantorenvoorraad van een stad als Arnhem."

Woonruimte

Deels komt dat door sloop maar de voornaamste reden is dat door het enorme tekort op de woningmarkt, het aantrekkelijk is geworden om kantoren om te bouwen, zegt Bak.  

Zelfs kantoren op bedrijventerreinen zijn in trek en worden verbouwd tot woningen, terwijl dat voorheen absoluut niet populair was. 

Randstad populair

Toch zijn de verschillen binnen Nederland groot. In het noorden nam de vraag verder af terwijl in de Randstad de vraag toenam, in Amsterdam steeg het aantal verhuurde vierkante meters met 70 procent.

En dat trekt ook beleggers aan, die investeerden vorig jaar zo'n vier miljard in kantoren. Afgezien van de toplocaties in Amsterdam, zoals de Zuidas en het centrum, stegen de huurprijzen nog nauwelijks.

Maar ondanks positieve ontwikkelingen nam kantorenleegstand wel toe in plaatsen als Arnhem, Groningen, Meppel en Roosendaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore