Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Apple spreekt zich fel uit tegen nieuwe Britse afluisterwet

Beeld © Getty

Apple heeft zich officieel uitgesproken tegen de nieuwe Britse afluisterwet. De techgigant is fel: "Een sleutel onder de deurmat voor de goeden kan ook worden gevonden door de slechteriken."

Apple uit zijn kritiek op de zogeheten Snooper's Charter-wet tegenover de Britse krant The Guardian.

Op zich verandert er niet veel door de nieuwe afluisterwet, want de Britse geheime dienst GCHQ mag nog steeds op grote schaal aftappen. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat de geheime dienst niet meer alleen mag aftappen bij internetproviders, maar ook bij dienstverleners zoals Apple.

Honderden miljoenen mensen
"We zijn van mening dat het verkeerd is om de beveiliging te verzwakken voor honderden miljoenen mensen die zich aan de wet houden, om uiteindelijk de encryptie te verzwakken van de paar mensen die een gevaar vormen", aldus Apple.

Apple kiest een moment waarop het druk kan uitoefenen: er wordt door de regering aan experts en de industrie gevraagd wat zij van de wet vinden. "Het ontwikkelen van achterdeurtjes verslechtert de beveiliging van Apple-producten en vormen een gevaar voor onze klanten. Een sleutel onder de deurmat voor de goeden kan ook worden gevonden door de slechteriken."

Hacken in het buitenland
Ook is Apple huiverig voor de mogelijkheid van de GCHQ om computers in het buitenland te hacken. Apple zou dan worden verplicht mee te helpen aan het hacken van zijn eigen apparaten.

"Dat plaatst bedrijven als Apple, die hun relatie met klanten baseren op vertrouwen en hoe data wordt verwerkt, in een lastige positie." 

Nederlandse afluister- en hackwet
In Nederland is de regering ook bezig met een nieuwe afluister- en hackwet. De afluisterwet, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, zorgt ervoor dat de geheime diensten straks veel meer kunnen aftappen. Dit kan bijvoorbeeld door grote hoeveelheden data te onderscheppen en analyseren.

De hackwet, die spoedig wordt gepubliceerd, maakt het voor de politie mogelijk om verdachten te hacken. Er is volgens geruchten veel discussie binnen de politiek over de wet, vooral over het decryptiebevel (waarbij een verdachte mee moeten werken aan zijn eigen veroordeling door verplicht data te ontsleutelen) en hacken in het buitenland.

De Nederlandse geheime dienst mag al langer hacken.