Geld en Werk

'Siemens wil transactie met Alstom sluiten'

27 april 2014 14:45 Aangepast: 06 september 2015 14:39

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft een voorstel aan Alstom gedaan om de helft van zijn treindivisie aan het Franse bedrijf over te doen plus contanten, in ruil voor de energiedivisie van Alstom. Dat meldde de Franse krant Le Figaro zondag.

Le Figaro baseert zich op de inhoud van een brief die Siemens aan Alstom heeft gestuurd. Volgens de krant is Siemens bereid zijn onderdeel voor hogesnelheidstreinen en locomotieven aan Alstom over te doen en de treinen voor stedelijk gebruik te behouden. Le Figaro gaf geen details over het bedrag dat Siemens zou willen betalen aan Alstom. Siemens is producent van de ICE-treinen en Alstom bouwt de TGV's.

Siemens liet zondag weten dat het met Alstom wil praten over de mogelijkheden voor strategische samenwerking, maar gaf verder geen bijzonderheden.

GE

Het Amerikaanse General Electric (GE) zou een bod willen doen op het deel van Alstom dat onderdelen voor energie- en kerncentrales en windturbines produceert. Dat zou worden afgesplitst van de divisie die de hogesnelheidstreinen maakt.

De topman van GE, Jeff Immelt, zou zondag in Parijs een ontmoeting hebben met de Franse industrieminister Arnaud Montebourg om over het mogelijke bod ter waarde van 13 miljard dollar (9,4 miljard euro) te praten, maar die bijeenkomst is uitgesteld, zo werd gemeld. Het is niet duidelijk of Immelt nog een ontmoeting zal hebben met de Franse president François Hollande, waar Franse media over berichtten.

Boekenonderzoek

Naar verluidt is Siemens bereid het bod van GE op Alstom te evenaren of te overtreffen. Door het grootste deel van de transportactiviteiten bij Alstom onder te brengen, ontstaat een zeer sterke speler op dat gebied, terwijl Siemens een zeer sterke positie zou verkrijgen op energiegebied door de energie-activiteiten van Alstom over te nemen.

De Franse overheid heeft laten weten de voorstellen van GE en Siemens te zullen bestuderen. Het bestuur van Alstom komt zondag bijeen om over de voorstellen te vergaderen, maar wil nog geen definitief besluit nemen, aldus ingewijden rond de zaak.

Bronnen zeggen dat GE na het voorstel van Siemens heeft laten weten dat zijn bod op delen van Alstom een betere kans van slagen zal hebben, omdat de gesprekken verder gevorderd zijn. Ook denkt GE dat er minder kans op banenverlies is bij een overname door het Amerikaanse bedrijf. Het boekenonderzoek door GE bij Alstom zou al zijn afgerond.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore