Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Opnieuw ex-topman Bavaria overleden

Bavaria-topman Jan Swinkels (links) in 1988 met Freddy Heineken Beeld © Bavaria

Voor de tweede keer in twee weken heeft de Brabantse bierbrouwer Bavaria een oud-bestuurder verloren. Zondag overleed Jan Swinkels, tussen 1974 en 1994 bestuursvoorzitter van het familiebedrijf uit Lieshout. Hij was 84.

Eerder deze maand overleed zijn neef en vroegere mede-bestuurder Antoon.

Johannes Antonius Maria Swinkels werd in 1929 geboren als telg in de brouwersfamilie Swinkels, die al generaties lang de scepter zwaait bij Bavaria. Op zijn twintigste ging hij voor de brouwerij werken, en maakte naam als geestdriftig verkoper. Over zijn nimmer aflatende drang tot het werven van nieuwe afzetpunten circuleren in de familie nog steeds mooie verhalen. Zo botste hij eind jaren vijftig met zijn eigen schoonvader Joseph Snieders, een van de drie directeur-eigenaren van de Dommelsche Bierbrouwerij, door te proberen een van diens belangrijkste horecaklanten bij hem weg te snoepen.

Mede dankzij Jans huwelijk met Josephs enige dochter Lenie, wisten de Swinkelsen in 1967 al snel dat de Dommelsche Bierbrouwerij in de verkoop stond. Hun overnamebod werd echter afgewezen; Dommelsch werd verkocht aan de Belgische brouwerij Artois. 

In de top
In 1972 was Jan een van de vijf leden van de zesde generatie Swinkels die in de raad van bestuur terecht kwamen. Nadat zijn broer en toenmalig bestuursvoorzitter Toon twee jaar later door een noodlottig bedrijfsongeval om het leven was gekomen, kreeg Jan de voorzittershamer in handen.

Twintig jaar lang gaf ‘mijnheer Jan’ leiding aan Bavaria, in een tijd dat het familiebedrijf uitgroeide tot een van de grootste spelers op de Nederlandse biermarkt. Ook bouwde het bedrijf een respectabele exportpositie op. ‘Lag in de naoorlogse jaren de nadruk bij de horeca, de groei van de brouwerij is vooral te danken aan zijn ondernemerschap bij de ontwikkeling van de thuisverbruikmarkt’, schrijft de onderneming vandaag in een overlijdensadvertentie. ‘Hij was zichtbaar trots op de plaats die “zijn” Bavaria had veroverd op de Nederlandse markt’, aldus het Centraal Brouwerij Kantoor, waarvan Jan twintig jaar bestuurslid was.

Opvolging
Na zijn afscheid als bestuursvoorzitter in 1994, werd Jan opgevolgd door zijn jongere broer Peter Swinkels. Zelf hield hij nog zeven jaar als commissaris toezicht bij Bavaria. Sinds 2006 is zijn zoon Jan-Renier bestuursvoorzitter van de familiebrouwerij, die vorig jaar een winst van 15 miljoen euro op een omzet van ruim een half miljard boekte. 

Jan Swinkels kwakkelde al jaren met zijn gezondheid, maar toch kwam zijn overlijden onverwachts. Hij wordt zaterdag begraven in Lieshout. 

Bron: RTL Z