Geld en Werk

Zelf je kruiden plukken? Het kan in deze Albert Heijn

15 december 2016 21:00 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Beeld © Johannes van Assem

Albert Heijn experimenteert met een 'zelfpluk kruidentuin' in zijn nieuwe XL-vestiging in Purmerend. Klanten mogen hun muntblaadjes of koriandertakjes zelf oogsten. Martijn Frank Dirks, eigenaar en oprichter van ontwerpbureau Studiomfd bedacht het concept. En dat had nogal wat voeten in de aarde.

De laatste week voor de opening kostte hem een jaar van zijn leven, grapt hij. "Ik zat op kantoor en was aan de planning voor de pluktuin aan het werken. Toen werd ik opgebeld met de vraag of ik klaar was voor woensdag, want dan zou de winkel opengaan. 'Huh', zei ik. 'Dat is volgende week toch?' Dat bleek dus dezelfde week nog te zijn."

"Daarna volgde de vreselijkste week van mijn leven, maar het is me gelukt. Ik heb alle producenten gebeld en iedereen werkte vervolgens 's nachts en in het weekend door om alles af te krijgen", vertelt hij.

Thumbnail

(Beeld: Johannes van Assem)

Zelf oogsten

Dirks ontwierp de pluktuin, die hij bedacht samen met een kantoor waar hij vaker mee samenwerkt, Young Perfect, en Albert Heijn. De supermarktketen is daarmee de eerste die 'instore farming' omarmt. Klanten kunnen zelf kiezen hoeveel ze oogsten: bijvoorbeeld één takje basilicum, of juist een hele hoop. "Je ziet wel afgesloten kasjes in de winkel en je hebt ook restaurants met eigen moestuinen, op het dak bijvoorbeeld. Dit is echter de eerste tuin op een winkelvloer in Nederland, waar je zelf in mag lopen."

Het concept is voor de klanten aantrekkelijk vanwege zijn versheid. "Een plantje wordt in zijn pot met water vervoerd. Als je het plukt, dan is het dus super, super vers. Je ruikt het ook als je er loopt: het ruikt heerlijk, met al die soorten kruiden", zegt Dirks. "Daarnaast is instant farming een nieuwe trend en Albert Heijn wil daar graag op inspelen."

Aangezien grote winkelketens strenge kwaliteitseisen hebben, moest ook het ontwerp van Dirks aan een hoop veiligheidseisen voldoen. "Zo mochten er bijvoorbeeld natuurlijk geen beestjes tussen de planten in de aarde leven. Ook moest een bewateringssysteem zijn en moesten de planten kunnen groeien op licht", legt hij uit.

Thumbnail

(Beeld: Johannes van Assem)

'Bakken sneller leeggeplukt dan gedacht'

Toen het concept uiteindelijk goedgekeurd werd als pilot, was er nog wel één probleem voor Dirks: het systeem kant-en-klaar en werkend aanleveren. "Ik dacht: waar heb ik nu weer ja tegen gezegd…", vertelt hij. "Ik heb me verdiept in allerlei kasinstallaties en daarna ik weet niet hoeveel mensen gesproken", vertelt hij.

Nadat hij uiteindelijk alle toeleveranciers had gevonden en de vervroegde deadline had gehaald, kon hij zijn geluk niet op. "Toen het er net stond gingen klanten heel enthousiast kruiden kopen. Ook Italiaanse vrouwtjes, die natuurlijk van lekker eten houden. Dat was extra cool."

Of er een vervolg op het project komt, weet hij niet. Een succes is het wel. "De bakken werden sneller leeggeplukt dan gedacht, maar gelukkig hadden we al een hoop kruiden klaarstaan om opnieuw te planten." De prijs fluctueert, dat ligt aan het seizoen. "Het is niet per definitie goedkoper, maar verser."

Thumbnail

(Beeld: Johannes van Assem)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore