Geld en Werk

AH opent restaurants: 'Gek dat ze dat niet eerder deden'

23 februari 2017 18:48 Aangepast: 24 februari 2017 10:51
Bakery Cafe in Albert Heijn. Beeld © Ahold

Albert Heijn gaat in grotere supermarkten een café en een restaurant openen. Logisch dat ze hiermee beginnen, zegt supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut.

Vrijdag opent in de Albert Heijn ​op het Gelderlandplein in Amsterdam een Bakery Café en een Deli Kitchen. Ook in de Albert Heijn achter het paleis op de Dam en een Albert Heijn in Eindhoven komen deze nieuwe formules. Daarnaast komen ze dit jaar in nog een paar vestigingen. Uiteindelijk zal in 'tientallen' Albert Heijns een Bakery Café of Deli Kitchen te vinden zijn.

In het Bakery Café kun je niet alleen eten bestellen, maar ook negen verschillende soorten koffie en ook sappen en appeltaart. Dan zijn er de Deli Kitchens, een soort traiteurs waar je maaltijden kunt bestellen en samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan pizza's, salades, verschillende soorten vlees en groente. Die kun je mee naar huis nemen of in de winkel opeten. 

We eten steeds minder thuis

Consumenten eten steeds minder thuis en besluiten steeds vaker op het laatste moment wat, waar en hoe ze eten. Supermarkten zien dus een markt in cafés en restaurants, zegt Grievink. Ook eten Nederlanders vaker per dag kleinere porties, zegt hij. Logisch dus dat Albert Heijn hierop inspeelt, vindt hij. 

Voor een flink deel van de supermarkten in Nederland is de lunch nu al belangrijk, aldus Grievink. Medewerkers van kantoren of bedrijven lopen volgens hem nu al vaak naar een supermarkt in de buurt om iets een broodje, appel of een toetje te halen.

Nu nog nemen ze dat mee, om het buiten of op het werk te eten, maar straks eten ze het misschien wel op in het café of restaurant van Albert Heijn.

Thumbnail

Deli Kitchen in de Albert Heijn. Beeld: Ahold.

Minder producten

De Bakery Cafés zullen vooraan in de winkels komen. De Deli Kitchens meer verder de supermarkt in. Het hangt af van de grootte van de vestiging hoe groot de Bakery Cafés en Deli Kitchens zullen zijn. Ook kan het zijn dat in sommige vestigingen alleen de een of de ander zal komen, dat hangt mede af van de buurt waar de Albert Heijn staat.

Omdat consumenten vaker niet thuis koken zullen supermarkten straks ook vierkante meters over hebben en die ruimte kunnen ze gebruiken om een restaurant of café te openen, denkt Grievink.

Dekamarkt, Emté en Jumbo

Andere supermarkten hebben nu al restaurants in hun vestiging. Zo kocht Jumbo vorig jaar La Place uit de boedel van het failliete V&D. Dat gebeurde ook met de gedachte restaurants in supermarkten te openen.

Dekamarkt heeft in drie supermarkten een 'World of Food', terwijl ook Emté en Hoogvliet restaurants hebben in supermarkten. Verder hebben bijvoorbeeld de Hema en Ikea al jarenlang een restaurant in vestigingen.

Vorig jaar zei topman Dick Boer van Ahold Delhaize, en hiervoor de baas bij Albert Heijn, nog niets te zien in restaurants in supermarkten. Dat zou 'te langzaam' zijn voor een snelle hap. Inmiddels ziet Albert Heijn dat blijkbaar anders.

AH to go

Grievink denkt dat Albert Heijn succesvol kan zijn met restaurants en cafés, omdat ze zo bekend zijn. Hij wijst erop dat Albert Heijn nu al actief is met AH to go, op stations, bij universiteiten en ziekenhuizen. Ook andere supermarkten openen trouwens 'citystores', zoals Spar.

Grievink denkt dat Albert Heijn voordeel kan hebben bij de ervaring die Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, heeft opgedaan in de supermarkten in de VS. Daar zijn nu al vaak restaurants is supermarkten en is warm eten in supermarkten of daar even iets afhalen normaal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore