Geld en Werk

Overstappen naar andere energieleverancier: 7 tips

30 april 2014 10:06 Aangepast: 06 september 2015 14:39
Beeld © ANP

Vorig jaar is een recordaantal consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Overstappen is slim, want het kan honderden euro's per jaar schelen. Maar waar moet je op letten? Onze economieredactie geeft zeven tips.

Tip 1: Overstappen loont voor iedereen
Bijna iedereen kan besparen op de energiekosten door over te stappen. Voor mensen die nooit zijn overgestapt, kan overstappen het meest lonen. Bijna twee op de drie mensen zitten nog steeds bij dezelfde energieleverancier als tien jaar geleden. Het kan je honderden euro's per jaar schelen door over te stappen.

ZIE OOK: 'Energierekening kan nog goedkoper'

Twee jaar geleden becijferde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (tegenwoordig Autoriteit Consument en Markt) dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot wel bijna 500 euro.

Tip 2: Let op de tijd van het jaar
Het is slim om je bewust te zijn van de relatie tussen het overstapmoment, je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Wat je per maand betaalt is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je in verhouding te veel en in de winter te weinig.

Als je oude contract van oktober t/m september loopt en je stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Stap je over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je nog geld terug krijgt van je oude energieleverancier.

Als de wintermaanden voor de deur staan, loont het sowieso om zo snel mogelijk over te stappen. Je verbruikt in de winter altijd meer gas en elektriciteit. Als je voor die tijd overstapt, kun je dus flink besparen.

Tip 3: Voorkom een opzegboete
Check in je huidige contract voor elektriciteit en/of gas wanneer je zonder kosten kan overstappen. Als je wilt overstappen voordat je contract afloopt, zijn daar vaak kosten aan verbonden. Die kunnen variëren van 50 euro tot 125 euro, afhankelijk van hoelang je contract nog loopt. Deze bedragen gelden voor óf gas óf elektriciteit. Heb je beide bij dezelfde leverancier, dan kunnen de bedragen oplopen tot 250 euro. Sommige energieleveranciers betalen (een deel van) deze boete als je bij hen een nieuw contract aansluit.

Tip 4: Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier
Het is niet verplicht gas en elektriciteit af te nemen bij dezelfde leverancier, maar vaak is het wel voordeliger. Met het overstappen naar een nieuwe gas- óf elektriciteitsleverancier kun je een paar tientjes besparen. De grootste besparing is te behalen met 'dual fuel' contracten. Daarbij neem je gas en elektriciteit af bij dezelfde leverancier. Veel acties en kortingen op vergelijkingssites zijn gebaseerd op 'dual fuel' contracten.

Tip 5: Gebruik vergelijkingssites (in het weekend)
Met het overstappen naar een andere energieleverancier kun je honderden euro's besparen. Om het beste aanbod te vinden, kun je gebruikmaken van vergelijkingssites. Bezoek altijd meerdere prijsvergelijkers; de acties en de kortingen kunnen per website verschillen. Volgens ConsuWijzer kun je het beste in het weekend de vergelijkingssites bekijken, dan zijn de aanbiedingen het scherpst. Volgens de NMa scoren deze sites voldoende tot goed.

Tip 6: Vast of variabel
Vast betekent dat je een contract afsluit voor een vaste duur of vaste prijs. Dat kan voordelig zijn omdat er vaak hoge actiekortingen worden gegeven. Let wel goed op de actievoorwaarden. Wat gebeurt er als je voortijdig het energiecontract opzegt: heb je dan nog steeds recht op de korting? En wat gebeurt er als het contract verloopt: krijg je dan een ander tarief? Stap dus tijdig over als de nieuwe prijs of aanbieding niet voordelig is.

Bij variabele tarieven mag het energiebedrijf tussentijds de prijs aanpassen. De prijs kan dus hoger of lager uitvallen. Energiebedrijven wijzigen hun prijzen vaak op 1 januari en 1 juli. Variabele duur betekent dat je voor onbepaalde tijd bij een energiebedrijf zit, totdat je opzegt.

Tip 7: Maak gebruik van je bedenktijd
Je kunt veel geld besparen door geen overhaaste beslissingen te nemen. Neem de tijd om verschillende leveranciers te vergelijken. Zelfs als je al een contract hebt getekend, kun je het nog eens rustig nalezen of je wel zeker van je zaak bent. Je hebt altijd een bedenktijd van 7 werkdagen (vanaf 1 augustus is dat zelfs 14 kalenderdagen). Je hebt dus meer dan een week om toch van je nieuwe energiecontract af te zien. Je hoeft het energiebedrijf niet te zeggen waarom je het contract wilt annuleren.

Dit kan ook handig zijn als je onverhoopt een energiecontract hebt afgesloten via de telefoon waar je achteraf spijt van hebt. Wil je ervan af, stuur dan binnen je bedenktijd een aangetekende brief waarin je je beroept op de wettelijke bedenktijd. Voor verkoop aan de deur geldt dat een verkoper altijd een koopakte moet opmaken die jij én de verkoper moeten ondertekenen. Binnen acht dagen nadat de verkoper de koop heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kun je de koop ontbinden via de manier die de leverancier in zijn overeenkomst heeft aangegeven.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore