Economie

Twee ex-bankiers RBS vangen dik miljoen aan afkoopsommen

02 mei 2014 09:18 Aangepast: 06 september 2015 14:40
De bank is al tien jaar in staatshanden. Beeld © AFP

Topbankiers Jeroen Kremers en Pieter van der Harst hebben forse afkoopsommen getoucheerd bij de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland.

Samen verdeelden de ex-bestuurders bijna 1,2 miljoen euro. RBS Nederland is een van de drie onderdelen van het vroegere ABN Amro.

Nadat het ‘oude’ ABN Amro eind 2007 was overgenomen door Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis, werd de bank opgesplitst in drie delen. Het deel dat werd opgeslokt door RBS – hoofdzakelijk het internationale kantorennetwerk van ABN Amro – kwam onder leiding van zakenbankier Jan de Ruiter. Zijn rechter- en linkerhand waren  tot voor kort chief risk officer Jeroen Kremers en chief financial officer Pieter van der Harst.

Vertrek met stille trom
Maar afgelopen zomer vertrok Van der Harst, die al sinds 2000 bij de bank werkte, met stille trom. Hij werd opgevolgd door Cornelis Visscher. Eind maart maakte RBS Nederland plotseling bekend dat ook Kremers opstapte. In zakenkrant FD zei Kremers te vertrekken omdat zijn “taken zijn volbracht”. Door verkoop van onderdelen en overheveling van delen naar de Britse moederbank RBS zou het risicoprofiel van de bank voldoende zijn afgebouwd. Onduidelijk blijft waarom Kremers en Van der Harst niet verder carrière konden maken binnen Royal Bank of Scotland, die als gevolg van de financiële crisis voor het grootste deel in handen kwam van de Britse staat.

Hoe de ex-bestuurders de 1.177.000 euro aan afkoopsommen precies hebben verdeeld, is onduidelijk. RBS Nederland geeft geen uitgesplitste bedragen. Maar waarschijnlijk zit er geen reusachtig verschil tussen de vertrekregelingen, omdat ze volgens RBS voldoen aan de bankcode. Die schrijft voor dat een vertrekpremie maximaal één jaarsalaris bedraagt, en bij onredelijkheid maximaal twee jaarsalarissen.

Opvolger Wellink
De 55-jarige Kremers werkte in het verleden als topambtenaar bij het ministerie van Financiën en het IMF, en werd drie jaar geleden nog genoemd als mogelijke opvolger van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank. Hij is commissaris bij NS en Robeco, maar ambieert nog een nieuwe voltijdsfunctie. Van der Harst (54) is sinds begin dit jaar financieel directeur bij de beginnende automatiseerder Bunq.

RBS Nederland boekte vorig jaar een operationeel verlies van 142 miljoen euro op totale baten van 437 miljoen euro.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`