Economie

Mecom rookt aandeelhouders Wegener uit

06 mei 2014 16:08 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Het Britse investeringsfonds Mecom heeft de kleine aandeelhouders van de Nederlandse uitgever Wegener met succes uitgerookt. Dat blijkt uit een recent vonnis van de Ondernemingskamer, dat vandaag openbaar is geworden.

Mecom nam in 2007 de Nederlandse beursgenoteerde uitgever Wegener over. Omdat de Britse grootaandeelhouder Governance for Owners (GO) weigerde zijn belang van ruim 13 procent aan te bieden, bleef Mecom aanvankelijk steken op een belang van ruim 86 procent. GO vond het bod te laag. Begin 2012 nam Mecom het belang alsnog over, waardoor zijn belang steeg tot 99,7 procent. Maar enkele kleine aandeelhouders bleven weigeren hun stukken te verkopen, omdat zij de geboden prijs te laag vonden.

Omdat Mecom inmiddels vrijwel alle aandelen in Wegener bezat, had zij echter de wettelijke mogelijkheid gekregen om de resterende aandeelhouders te dwingen hun stukken aan te bieden. Afgelopen zomer besloot de Britse investeerder tot deze zogenoemde ‘uitrookprocedure’. Naast een aantal anonieme aandeelhouders daagde Mecom vier partijen voor de rechter waaronder de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Stichting Administratiekantoor Koninklijke Wegener.

Dat de VEB een van de gedaagden was, is geen verrassing. Tijdens de overname van Wegener maakte de belangenclub van kleine aandeelhouders ook al bezwaar tegen het ‘magere bod’ van Mecom. Volgens jurist Paul Coenen van de VEB was er echter geen sprake van een actieve betrokkenheid van de belangenvereniging. “Wij worden meestal standaard in dergelijke procedures gedaagd.” 

Een andere gedaagde probeerde tijdens de uitrookprocedure een prijs van minstens 8,64 euro af te dwingen. Mecom bood 3,45 euro. Uit het arrest van de Ondernemingskamer dat vandaag openbaar werd, blijkt dat de rechtbank vorige maand oordeelde dat de geboden prijs voldoende is. Ook zijn de kleine aandeelhouders verplicht hun stukken te verkopen. Daarmee wordt Mecom volledig eigenaar van Wegener.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore