Geld en Werk

Mexicanen en Vietnamezen drinken Heineken rijk

15 februari 2017 08:03 Aangepast: 28 juli 2017 22:00
Vietnamezen houden wel van een Heineken-biertje, zoals hier in Hanoi. Beeld © Bloomberg

Heineken heeft het afgelopen jaar weer meer bier verkocht dan het jaar ervoor. Vooral Mexicanen en Vietnamezen blijken meer dan vroeger te porren voor een pilsje.

Over de hele wereld verkocht Heineken in totaal ruim 200 miljoen hectoliter bier, dat is 3 procent meer dan  in 2015.

Omzet en winst stijgen

Dat zorgde ook voor een hogere omzet en een hogere winst. De omzet steeg met 300 miljoen euro tot 20,8 miljard. De winst nam met 2,5 procent toe tot zo’n 2,1 miljard euro.

Als het op biervolumes aankomt is vooral Azië een baken van hoop voor Heineken. Daar werd in 2016 17,9 procent meer bier afgenomen dan een jaar eerder. Ook in 'de Amerika's' werd meer Heineken gedronken: daar zwol het volume met 3,7 procent aan.

Dat staat in schril contrast tot de cijfers in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa: daar werd namelijk 1,3 procent minder bier afgezet. Ook in Europa is de rek er aardig uit. Daar groeide de afzet met een magere 0,7 procent.

Onzekerheid over de wereld

Ook voor het jaar 2017 verwacht Heineken de groei door te kunnen zetten. Maar het bedrijf houdt wel een forse slag om de arm: die verwachting zou volgens Heineken namelijk zomaar eens niet waargemaakt kunnen worden als zich grote onvoorziene politieke of macro-economische ontwikkelingen voordoen.

Heineken zal volgens financieel directeur Laurence Debroux blijven investeren in opkomende markten als Ivoorkust, de Filipijnen, China, Ethiopië en Cambodja. De brouwer reserveert voor 2017 krap 2 miljard euro dat het steekt in onder meer brouwerijen en logistiek. Een jaar eerder was dat 1,8 miljard euro.

De effecten van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump of van de aanstaande brexit zijn volgens Debroux moeilijk in te schatten. "2016 was economisch gezien volatiel en 2017 zal dat ook zijn", zei ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore