Geld en Werk

Hoge Raad verbiedt gebruik politiefoto's door fiscus

24 februari 2017 11:24 Aangepast: 24 februari 2017 13:20
Beeld © Archieffoto ANP

Leaserijders die stiekem meer privé-kilometers in hun auto willen rijden dan is toegestaan, hoeven niet meer bang te zijn dat de Belastingdienst ze daarop betrapt als ze door ANPR-camera's worden geflitst. De hoogste rechter van ons land heeft de naheffingen van drie klagers in de prullenbak gegooid.

De Belastingdienst had de drie klagers een naheffing opgelegd, omdat ze meer dan 500 kilometer privé zouden hebben gereden met hun leaseauto. De fiscus baseerde de naheffing op foto's van snelwegcamera's van de politie, waaruit bleek dat de rijders op andere plaatsen waren dan ze in hun rittenregistratie hadden gezet. 

Die ANPR (Automatic Number Plate Recognition) camera's, hangen meestal boven (snel)wegen, maar kunnen ook in rondrijdende politieauto's zitten. Het gebruik ervan is omstreden, omdat de politie de gegevens mag opslaan voor verder onderzoek als daar aanleiding voor is. Daar is wel toestemming van het OM voor nodig. 

Omstreden camera-systeem

Het Korps landelijke politiediensten scant kentekens met die camera's. Alle gescande kentekens worden met een database van de politie vergeleken. Komt het kenteken overeen met een kenteken dat al in de database staat, dan volgt er een 'hit'. 

Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand gezocht wordt, nog een boete moet betalen of om een andere reden de interesse van de politie heeft gewekt.  In dat soort gevallen worden de kentekens geregisteerd in de database van de politie. 

Daar is het systeem dan ook voor bedoeld. Ook de Belastingdienst keek mee naar de kentekenscans. De fiscus mag volgens een in 2014 getekend convenant alle gegevens gebruiken die nodig zijn om het werk te doen, en daar valt deze database met kentekens ook onder, redeneerde de dienst. 

Systematisch verzamelen en jarenlang bewaren

Maar, het gebruik ervan door de Belastingdienst is volgens de Hoge Raad in ieder geval een brug te ver. "Voor het gebruik van deze beelden bestaat geen toereikende wettelijke grondslag", schrijft de Hoge Raad als motivering in het arrest.

Het gaat namelijk niet om een enkele waarneming in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen en jarenlang bewaren van gegevens, schrijft de Raad.

Eén zaak is meteen door de Hoge Raad afgedaan, de twee andere zaken zijn voor verdere beoordeling verwezen naar een ander gerechtshof dan waar ze vandaan kwamen. In de twee laatste zaken moet namelijk nog wel gekeken worden of de twee automobilisten wel of niet meer dan 500 kilometer privé hebben gereden. Maar dat moeten de rechters bepalen, zonder de foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore