Economie

Bouwer kantoren netwerk Amro Bank overleden

07 mei 2014 11:20 Aangepast: 06 september 2015 14:41

Oud-bestuurder Kees van Westreenen van Amro Bank is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden.

Dat hebben zijn familie en de bank vandaag bekend gemaakt. Van Westreenens vader was directeur van het kantoor van de Amsterdamsche bank in Middelburg. Na vier jaar militaire dienst in onder meer Indonesië begon ook hij in 1950 bij de werkgever van zijn vader, die veertien jaar later met de Rotterdamsche Bank fuseerde tot Amro Bank. In 1971 trad hij toe tot de raad van bestuur van Amro.

In deze periode speelde Van Westreenen een belangrijke rol in de transformatie van de bank. Beide voorgangers van Amro waren van oorsprong pure handelsbanken, maar in de jaren zestig en zeventig wierp het bedrijf zich met grote kracht op het zogenoemde retail-bankieren, het aanbieden van bankdiensten aan particuliere huishoudens. Door een groeiende vraag naar kredieten in het bedrijfsleven had de bank behoefte gekregen aan de spaargelden van particulieren.

Om een deel van de nationale spaarmarkt te veroveren op de Rijkspostspaarbank, de spaarbanken en de boerenleenbanken moest Amro Bank zijn eigen kantorennetwerk sterk uitbouwen. Volgens het boek ‘Wereldwijd bankieren’ steeg het aantal Nederlandse Amro-kantoren van 544 in 1965 tot 873 in 1980. Het personeelsbestand explodeerde in die periode van 10.000 tot 25.000.

In de overlijdensadvertentie zegt ABN Amro vandaag Van Westreenen “veel dank te zijn verschuldigd voor de indertijd sterke uitbouw en organisatie van het binnenlandse kantorennet.” Ook speelde hij een belangrijke rol in de onderlinge samenwerking tussen banken, in het bijzonder bij het betalingsverkeer. Van Westreenen ging met pensioen in 1984, vier jaar voordat Amro fuseerde met ABN tot ABN Amro. De afgelopen jaren heeft ABN Amro als gevolg van kostenbesparingen en internetbankieren een groot deel van zijn bankkantoren in Nederland gesloten.

De topbankier was eveneens oprichter van de ‘Adriaan van Westreenen Stichting’, die de levensomstandigheden van zieke kinderen in Indonesië wil verbeteren. Van Westreenen is in besloten kring begraven.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore