Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meer jongeren kopen een huis, maar niet in de Randstad

Beeld © ANP

Een groeiend aantal jongeren onder de 25 jaar koopt een huis, ziet De Hypotheker. En dat is opvallend, omdat het op de huidige woningmarkt moeilijk is voor jongeren om in te stromen.

Volgens De Hypotheker meldden zich in het tweede kwartaal 85 procent meer jongeren onder de 25 jaar voor de aankoop van een huis. Maar de groep is klein, het gaat om een paar honderd hypotheken.

Ouders helpen

Dat de groep groeit, komt vooral omdat ze geholpen worden door hun ouders. Dit jaar mogen die weer maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken, mits dat geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis. Maar dat is niet het enige. Vaker brengen jongeren ook zelf spaargeld in.

155.000 euro

Een huisje in de Randstad is voor deze groep nog niet zomaar binnen bereik. Het gemiddeld hypotheekbedrag van jongeren onder de 25 jaar ligt rond de 155.000 euro. Dat is niet altijd voldoende om in steden als Utrecht of Amsterdam een huis te kunnen aanschaffen. In die steden daalt het aandeel starters dus ook.

De groei in jonge kopers is dan ook vooral te zien in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel, waar de huizenprijzen lager liggen.

Zorgen

Ondanks de toename van het aantal jongeren dat een huis koopt, maakt De Hypotheker zich wel zorgen. Omdat starters minder kunnen lenen hebben ze vaker financiële hulp nodig. "De starter wordt nu al onevenredig hard geraakt door alle maatregelen op de woningmarkt", zegt Wytzejan de Jong van De Hypotheker.