Geld en Werk

De Hypotheker: doorstromers domineren huizenmarkt

11 januari 2017 06:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Doorstromers domineren momenteel de huizenmarkt, zegt De Hypotheker. Door de dalende hypotheekrente en stijgende huizenprijzen, kunnen zij veel gemakkelijker een nieuw huis kopen. Het aantal verstrekte hypotheken aan deze groep nam in een jaar tijd met 26 procent toe.

Hypotheken voor starters werden daarentegen een stuk minder afgesloten: het aantal daalde met 17 procent in vergelijking met het jaar ervoor, blijkt uit de landelijke cijfers van de Hypotheek Index van de organisatie. Vooral in grote steden is het lastig voor hen om een voet tussen de deur te krijgen. 

Voorsprong

Doorstromende huiseigenaren hebben een voorsprong omdat ze door de stijgende huizenprijs gemakkelijker hun eigen woning kunnen verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen.

Dat helpt vooral in de grote steden. In Amsterdam sloot deze groep 35 procent meer hypotheken in vergelijking met vorig jaar af. In Rotterdam zelfs 42 procent. Volgens de Hypotheker is er ook een trend waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen, voordat hun huidige huis is verkocht. 

'Kijk naar toekomstig inkomensperspectief voor starters'

Waar woningbezitters in de drukke regio's de vlag uithangen, laten starters vooral hun hoofd hangen. In Amsterdam en Utrecht werden 33 en 27 procent minder hypotheken afgesloten voor deze groep.

Door de veranderde regels dit jaar mogen zij bovendien nog maar 101 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Vorig jaar was dat nog 102 procent. Dat betekent dat ze meer eigen geld moeten meenemen om de overdrachtsbelasting en notariskosten te kunnen betalen.

Kijk naar verwacht inkomen

Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, pleit er daarom voor om voortaan ook naar het toekomstige inkomensperspectief te kijken.

"Vooral het inkomen van jonge hoopopgeleiden stijgt in de eerste jaren, waardoor banken minder risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als geldverstrekkers hiermee rekening houden, wordt de kans dat starters een betaalbare woning vinden aanzienlijk groter", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van