Geld en Werk

Droomhuis gezien maar niet te koop? Stop dan een briefje in de bus

26 februari 2017 09:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
'Wil jij je huis aan mij verkopen?' Beeld © Getty Images

Wat doe je als je je zinnen hebt gezet op je droomhuis? Een briefje in de bus met 'ik wil je huis kopen' kan zomaar iets opleveren. Bedrijven springen hier nu ook op in met professionele briefjes en concrete biedingen.

Nathan van Doorn (36) wilde graag met zijn vriendin en twee kinderen in Bunnik wonen. Maar de woningmarkt bleek op slot te zitten en kwam er een huis vrij 'dan werd er zwaar boven de vraagprijs geboden'.  

Op de stoep

Van Doorn wilde geen aankoopmakelaar in de arm nemen en kwam toen op het idee om een briefje door de bus te doen in zijn straten van voorkeur met de boodschap: "Wij zijn op zoek naar een vergelijkbaar huis als dat van u. Mocht u uw huis willen verkopen, laat het ons dan weten en dan staan wij graag op de stoep als potentiële kopers."

De oproep leverde acht reacties op. Van mensen die over een aantal jaar wellicht wilden verhuizen, van mensen die zouden uitkijken naar een huis en van mensen die hadden nagedacht over het briefje en tot de conclusie kwamen dat ze eigenlijk wel hun huis wilden verkopen. En zo geschiedde. 

Thumbnail

Het briefje van Nathan van Doorn. (Beeld: inBunnik.nl)

Van Doorn is niet de enige die gewapend met een briefje op zoek ging naar zijn droomhuis. In het hele land worden inmiddels huizen op deze manier verkocht. Zowel particulieren als makelaars die hun aanbod willen vergroten, werken op deze manier, zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Maar volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is het voornamelijk een fenomeen in de Randstad, waar de markt inmiddels droogkookt. "Met name in populaire wijken met weinig aanbod. Mensen hopen zo op de markt vooruit te lopen."

Vertrouwen

Hij zegt dat verkopers deze benadering soms juist waarderen. "Je weet via het briefje vaak wie jou huis wil kopen. Dat is anders dan dat de woning op Funda komt te staan en er ineens vijftig bezichtigingen komen." 

Kimman adviseert mensen 'wel uit te kijken wie ze vertrouwen en zorg dat er aan beide kanten iemand is die toezicht houdt op het proces.' Een makelaar inschakelen voor het verkoopproces kan bovendien altijd nog. 

Thumbnail

Het geprofessionaliseerde briefje-door-de-bus. (Foto: ikkoopjouwhuis.nl)

Diverse bedrijven hebben het briefje-in-de-bus-fenomeen inmiddels naar een hoger niveau getild. Zoals Paul Wessels van HDConnect uit Deventer. Voor een klant moesten hij en collega's laten zien dat ze een maand een concept konden bedenken met daarbij een website.

"Ik woon in Utrecht en daar krijg ik wel eens zo'n briefje door de bus. Zo is het idee voor ikkoopjouwhuis.nl ontstaan." Via de site kun je een bod doen op het huis van je dromen, ondersteunt door een woningwaarderapport. "Het is net wat betrouwbaarder en professioneler dan een briefje." 

Voor dit onafhankelijke woningwaarde moet wel 25,50 betaald worden.

'Een bod!'

Om ervoor te zorgen dat mensen nieuwsgierig raken en de post niet zomaar weggooien, staat er boven aan de brief: "We hebben goed nieuws voor u. Een bod op uw woning!" Door een code in te voeren kunnen mensen dan online het bod op hun huis inzien. Het is dan aan de eigenaar om contact op te nemen.

"Twee keer per maand wordt een bod gedaan. Meestal op woningen in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, maar Alkmaar, Nijmegen en Arnhem zaten er laatst ook bij."Hoeveel woningen er daadwerkelijk verkocht zijn, weet hij niet. "Daar houden onze diensten op."

Makelaar overbodig?

Een andere speler is briefje.com van ondernemer Maarten Aarts. Via deze site kun je aangeven op welk adres, straat of plaats je zou willen wonen en dan wordt een briefje naar dat adres gestuurd. Handig voor als je in Amsterdam woont maar wat zoekt in Groningen. Als de huiseigenaar wil verkopen, koppelt briefje.com jullie aan elkaar. "Een dure makelaar is niet meer nodig", claimt de site.

Huizenjagers kunnen kosteloos zoveel mogelijk adressen en straten opgeven. Alleen als er een match is, of een potentiële verkoper wil contact, dan wordt er een sms-bericht verstuurd waar degene die een huis zoekt 1,50 euro betalen. 

Huis gevonden

Nathan van Doorn heeft zijn woning in Bunnik ook gekocht zonder tussenkomst van een makelaar. "Het is al met al wel een proces dat veel tijd in beslag neemt. Het is niet even een woning kijken en er in een kwartier doorheen met een makelaar. Het is zitten, praten, koffiedrinken en dan een week later nog eens kijken en als je elkaar net leert kennen moet je zakelijk gaan worden."

Volgens van Doorn is het daarbij goed om voor jezelf een maximumprijs te hanteren. "Daarnaast word je als kopende partij beschermd door de taxatiewaarde." Hij is niet bang geweest dat de verkopers het met veel overwaarde aan een andere partij zouden verkopen. "Op deze manier bouw je echt een relatie op." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van