Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Help! Wat moet ik met mijn vakantiegeld?

Beeld © ANP

Volgende week staat het bij de meeste Nederlanders weer op de rekening: vakantiegeld. Voor wie er nog geen bestemming voor heeft, hebben deze experts wel wat tips. Van 'lekker laten rollen' tot 'slim sparen'.

1. Sparen: 'Win duizend euro'
Volgens Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Spaarrente.nl, is de spaarrekening of deposito een goede bestemming voor het vakantiegeld. "Voor als je het niet direct nodig hebt of als je wilt sparen voor een grote aankoop. Sommige banken bieden zelfs cadeaus of actierentes aan in deze periode als je jouw geld bij hen onderbrengt." Denk aan: een cadeaukaart en zomermokken, maar ook duizend euro die verloot gaat worden. Bulthuis waarschuwt wel: staar je niet blind op deze acties. "Een stabiele, hoge rente is op de lange termijn veel interessanter. Banken die stabiel, hoog in de rente-overzichten staan, zijn bijvoorbeeld Nationale Nederlanden en Argenta. Beide banken bieden op dit moment een rente van 1,75 procent."

Thumbnail

Wil je liever iets meer rente, dan kun je het geld ook vastzetten op een deposito, tipt Bulthuis. "Omdat de spaarrentes op dit moment relatief laag zijn, is het niet verstandig om hierbij een lange looptijd te kiezen. Als de spaarrente in de toekomst weer gaat stijgen, kun je hier dan niet van profiteren. Een korte looptijd van 1 tot 2 jaar is op dit moment een goed alternatief. De hoogste rentetarieven voor deze looptijden bedragen op dit moment 2,15 en 2,35 procent."

2. Beleggen: 'Goede optie!'
Volgens Hans de Geus, beurscommentator bij RTL Z, is beleggen een goede optie. "De huidige lage rente betekent niet alleen dat sparen relatief weinig oplevert. De rente is de basis waarop het rendement van álle beleggingscategoriën als onroerend goed en aandelen zijn gebaseerd. Bij een hele lage rente hoort dus ook een lage vergoeding voor beleggen." Maar, zo zegt De Geus, dat betekent niet dat prijzen niet nog wat omhoog kunnen. "Dat is op korte termijn fijn voor mensen die nu al beleggen, maar hoge prijzen bij een lage vergoeding, dat holt uiteindelijk het rendement op de investering uit."

Thumbnail

"Ik zou mijn vakantiegeld in een niet-beursgenoteerd bedrijf stoppen, bijvoorbeeld in het bedrijf dat een kennis begint", zegt De Geus. "Ik vind de waarderingen op de beurs nogal hoog en je zit als particulier bovendien altijd met een informatieachterstand. Bijvoorbeeld op fondsmanagers die direct met ondernemers mogen spreken, belachelijk dat dat mag. Je hoort, ziet, ruikt, voelt tijdens zo’n gesprek zoveel meer dan je uit een jaarverslag haalt. Nu ja, misschien is het niet raar dat zij dat mogen, maar ik zou er in elk geval niet als gekke Gerrit achteraan lopen.”

3. Hypotheek aflossen: 'Weg met hoge maandlasten'
Manon van Essen, Vereniging Eigen Huis, stelt dat je vakantiegeld ook aantrekkelijk kan zijn voor extra aflossing op de hypotheek. Groot voordeel: maandlasten worden lager omdat je voortaan minder rente betaalt. "Als je huis op dit moment  'onder water staat', dus als de hypotheekschuld hoger is dan de opbrengst bij verkoop, dan kan het lastig zijn om te verhuizen. Als je voldoende aflost, vervalt die beperking. Extra aflossen kan ook aantrekkelijk zijn als de spaarrente laag is en je hypotheekrente relatief hoog."

Maar nadelen zijn er ook, weet Van Essen. Een daarvan is dat geld dat besteed wordt aan extra aflossen daarna niet meer vrij te besteden is. "Zorg dus dat je voldoende buffers hebt voor tegenvallers als inkomensdaling of een kapotte auto. Als je hier dan voor moet lenen, ben je duur uit! Koop je later een ander huis, dan moet je de overwaarde van het oude huis in het nieuwe steken. Ook iets om aan te denken als je door extra aflossen de overwaarde vergroot. Geldverstrekkers stellen vaak voorwaarden aan extra aflossen. Bij een (bank)spaarhypotheek is het verstandig om contact op te nemen met je adviseur." Wil je weten of extra aflossen voor jou aantrekkelijk is? Op de site van Eigenhuis.nl staat een rekenhulp

4. Schenken: 'Alsjeblieft, voor jou'
Je kunt je vakantiegeld ook schenken. Annemarie Koop van het Nibud: "Ouders mogen hun (pleeg)kinderen jaarlijks ieder € 5.229 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per kind. De vrijstelling geldt voor beide ouders samen, dus ook als je gescheiden bent worden schenkingen die iedere ouder afzonderlijk doet bij elkaar opgeteld."

LEES OOK: Vakantiegeld nog vaak naar spaarrekening

Schenk je aan iemand anders (bijvoorbeeld aan uw kleinkinderen), dan bestaat er een vrijstelling van € 2.092 per jaar. Boven dit bedrag moet de ontvanger belasting over de schenking gaan betalen. Koop: "Om belastingvrij geld te schenken, hoef je niet naar de notaris. Je kunt het bedrag geven of overmaken naar de bankrekening van de ontvanger." Vergeet niet de eenmalige schenking op te geven bij de Belastingdienst.

5. Uitgeven: 'Lekker laten rollen'
"Je kunt je geld natuurlijk ook lekker laten rollen" zegt Erwin van der Zanden van techmagazine Bright. Hij weet wel een goede bestemming: "Het WK staat voor de deur, Nederland doet mee: een slim moment om een 4K-televisie te kopen. Dat is een UltraHD-tv die vier keer zo scherp is als uw huidige televisie. Dat betekent heel duidelijk en toch heel rustig zicht. Echt, je denkt dat je hem niet nodig hebt, maar wacht maar tot je hem ziet! Instapmodellen zijn er vanaf 1500 euro. Ook voor niet-WK-liefhebbers."

Bron: RTL Nieuws