Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Blokker diep in rode cijfers door reorganisatie, 180 miljoen verlies

Een filiaal van Blokker in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

De nieuwe koers van Blokker levert nog geen resultaat op. Sterker nog: de kosten die de modernisatie van de winkelketen met zich meebrengt, drukken het oer-Hollandse winkelbedrijf diep in de rode cijfers. Vorig jaar leed het bedrijf een nettoverlies van 180 miljoen euro.

In 2015 leed het bedrijf nog een verlies van 52 miljoen euro. Dat dit nu ruimschoots is verdrievoudigd, is volgens Blokker te wijten aan hoge eenmalige lasten van 100 miljoen euro die het bedrijf kwijt is aan het opfrissen van de winkels in Nederland en België en het reorganiseren bij dochterondernemingen Xenos, Cook & Co en Intertoys. 

Maar niet alleen het reorganiseren kost het concern geld. Het gaat ook niet goed met de winkels die wel openbleven. De totale omzet daalde met 5 procent tot ruim 1,9 miljard euro. Dat kwam deels door de sluiting van 105 winkels. Maar ook als je dat niet meerekent, daalde de omzet met 2,3 procent. Bij de reorganisatie verdwijnen zo'n 1900 banen

Kortingsacties werken averechts

Daarnaast maakt het bedrijf minder winst per verkocht product door kortingsacties. 

Bij de webwinkel en bij woonwinkel Leen Bakker ging het wel goed, maar de groei daar was niet genoeg om de verliezen in de rest van het bedrijf te compenseren. Bij de webwinkels werd 30 procent meer verkocht, de omzet steeg tot 173 miljoen euro. Leen Bakker werd vorige maand verkocht aan de investeringsmaatschappij Gilde Partners. 

Uitgerekend vandaag laat consumentenwaakhond ACM weten dat het geen bezwaar heeft tegen die overname. Er blijft voldoende concurrentie over, ook al is Gilde al eigenaar van winkelketen Kwantum, die ook actief is in het lagere segment van woninginrichters.

De pijn is nog niet voorbij

Blokker verwacht dat herstructureringslasten dit jaar en mogelijk ook volgend jaar de resultaten nog flink naar beneden zullen halen. Dat komt vooral door de sluiting van circa 200 Blokker en Marskramer-filialen. 

Het bedrijf zegt wel een 'dusdanig sterke financiële basis' te hebben om al zijn plannen uit te kunnen voeren. Ook merkt Blokker dat Blokker-filialen die een nieuwe inrichting hebben gekregen het in de eerste maanden van dit jaar duidelijk beter hebben gedaan.