Kijkshop gaat in april 20 winkels sluiten omdat die met verlies draaien. De omzet in de webwinkel groeit veel harder dan in de fysieke winkels. Toch zegt het bedrijf met beide door te willen gaan.
Bij de sluiting van de twintig winkels worden geen mensen ontslagen. De werknemers die in vaste dienst zijn, komen in de resterende winkels te werken. Maar tijdelijke contracten worden niet verlengd. Om hoeveel mensen het gaat is nog niet bekend. Eerder werd al een vacaturestop aangekondigd. Welke filialen worden gesloten wil een woordvoerster nog niet zeggen.
Kijkshop is bekend van de winkels waar producten niet in schappen, maar in vitrines liggen. Als je iets wilt kopen, dan vul je een formulier in of je geeft je bestelling online in de winkel op en het wordt vervolgens uit het magazijn gehaald.
'Achterstallig onderhoud'
Er zijn nu nog 87 winkels in Nederland, maar er gaan er dus 20 dicht. Daarvan zijn er al drie inmiddels al gesloten. Dat er nu zoveel vestigingen tegelijk sluiten schrijft een woordvoerster toe aan 'achterstallig onderhoud' in de portfolio.
Normaal gesproken opent en sluit een retailer af en toe winkels, maar bij Kijkshop is een tijdje niet gebeurd. Nu wordt in een keer de portfolio tegen het licht gehouden en aangepast.
Geen nieuwe winkels
Vooralsnog opent Kijkshop geen nieuwe winkels, zegt de woordvoerster. Ze bestrijdt dat Kijkshop alleen met de webwinkel zou willen doorgaan. De online-omzet gaat wel veel beter dan die van de stenen winkels. ''De online omzet groeit enorm, maar de omzet uit stenen winkels is nog wel het grootst."
Het assortiment van de webwinkel is wel veel breder en dieper dan dat in de winkels, er worden meer producten aangeboden in meer varianten dan verkrijgbaar zijn in de winkels.
Kijkshop is de afgelopen jaren een paar keer van eigenaar veranderd. Sinds maart 2015 is het bedrijf van de Zweedse investeringsmaatschappij Listérus & Partners Capital Advisors.
Aantal winkels met een derde gedaald
Het aantal winkels is de laatste tijd flink gedaald. Begin vorig jaar waren er nog zo'n 100 vestigingen. Er werden er negen verkocht aan Neckermann en er werden nog vier filialen gesloten. Als er nu weer 20 winkels worden gesloten, is het aantal winkels in een jaar en drie maanden tijd dus met een derde gedaald.
De markt voor fysieke winkels staat de laatste tijd onder druk. Zo hebben stenen winkels last van de opkomst van webwinkels. Kijkshop probeert wel met nieuwe service klanten te trekken. Zo kunnen sommige bestellingen die online worden gedaan binnen twee uur thuis worden bezorgd, omdat die producten niet uit een distributiecentrum worden gehaald, maar uit de voorraad van de winkels.
Financiële sores
Financieel gaat het niet om over naar huis te schrijven. Zo leed Kijkshop in het boekjaar mei 2014 tot en met december 2015 een verlies van 20,9 miljoen geleden, op een omzet van 182 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde tot ruim 4 miljoen euro negatief.
Bij die jaarcijfers, die pas afgelopen januari werden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, wordt gewaarschuwd dat het bedrijf geen gebruik kan maken van bankfinanciering. Ook zouden leveranciers maar beperkt op rekening willen leveren door het beperkte vertrouwen in de sector.
Volledig afhankelijk van geld investeerders
In 2016 wordt een 'significant' verlies geleden, waardoor de financiële positie verder zal verslechteren. De aandeelhouders hebben het verlies aangezuiverd door extra eigen vermogen in Kijkshop te steken en geld te lenen.
Sinds eind 2016 stijgt de omzet en wint Kijkshop marktaandeel door elke week harder te groeien dan de markt. Voor 2017 wordt dan ook een verdere stijging van de omzet en verbetering van de marges voorzien. Vooralsnog is Kijkshop nog volledig afhankelijk van financiering door de aandeelhouders.