Pas op met lage hypotheekrente

AFM: Duidelijke informatie over hypotheekrente nodig

15 mei 2014 19:38 Aangepast: 06 september 2015 14:44

Bij het aflopen van de rentevastperiode van een hypotheek is het belangrijk dat consumenten duidelijke en volledige informatie krijgen over onder meer de hoogte van de rente en de mogelijkheid om financieel advies in te winnen. Dat zegt de AFM, in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws.

Ook is het wenselijk dat consumenten informatie krijgen over de mogelijke gevolgen van een lagere hypotheekrente voor de opbouw van de spaarpot bij een (bank)spaarhypotheek, zo stelt de toezichthouder.

ZIE OOK: Consument kan dupe worden van lage hypotheekrente

"Bij consumenten met een (bank)spaarhypotheek is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld. Er is dan extra inleg nodig om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. Het is belangrijk dat consumenten zich dat realiseren."

RTL Nieuws meldde eerder dat banken hun klanten niet in alle gevallen duidelijk genoeg wijzen op de mogelijke gevolgen van een rentewijziging bij een (bank)spaarhypotheek. "Alle banken die deze informatie wel opnemen in hun verlengingsvoorstel laten op dit punt zien het belang van de klant serieus te nemen. Dat juicht de AFM toe."

ZIE OOK: Hypotheekrente lekker laag, maar pas op!

"Duidelijke en volledige informatie stelt consumenten in staat om een goede keuze te maken voor een bepaalde rente of hypotheekverstrekker. Advies van een (zelfstandig) financieel adviseur kan daarbij helpen."

Het aflopen van de rentevaste periode is volgens de AFM bij uitstek een geschikt moment om een adviseur te raadplegen. "Een adviseur kan de gevolgen van een rentevoorstel in kaart brengen en eventueel met betere oplossingen komen. Het is een goed moment om kritisch te kijken of de hoogte van het beoogde eindkapitaal nog adequaat is. Een adviseur heeft daarbij oog voor de persoonlijke omstandigheden, die misschien zijn veranderd door bijvoorbeeld een echtscheiding of gezinsuitbreiding."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore