Geld en Werk

Geen spaarpot of vakantiegeld, maar zzp'ers gaan wel op vakantie

18 augustus 2017 06:04 Aangepast: 13 november 2017 13:39
Beeld © Getty Images

Acht op de tien zzp'ers spaart niet om op vakantie te kunnen gaan, maar gaat wel. Gemiddeld knijpen zelfstandigen zonder personeel er vier weken per jaar tussenuit.

Dat schrijft ABN Amro op basis onderzoek dat zij door GFK hebben laten uitvoeren.

Geen gevaar voor de zaak

Zzp'ers geven in overweldigende meerderheid aan (93 procent) dat zij vakantie nemen niet als risico voor hun zaak zien. Volgens de bank zou dat komen omdat werk en vakantie goed te combineren zijn, omdat veel van de ondervraagden niet gebonden zijn aan een vaste werkplek.

Slechts 9 procent van de zzp'ers geeft aan vakantiegeld door te rekenen in zijn of haar uurtarief.

Omzet neemt toe

Het gaat sowieso wel lekker met de zzp'ers in ons land, blijkt uit het ABN Amro-onderzoek. Door de economische groei zag ruim een kwart de omzet stijgen vorig jaar. Het aantal dat weleens zonder opdracht zit daalde van ruim een derde naar 24 procent.

Zes op de tien zelfstandigen geeft het leven als zzp’er dan ook een 7,5 of hoger.

Bedrijfscultuur speelt een rol

Uit het onderzoek blijkt ook dat, net als voor mensen in loondienst, de bedrijfscultuur bij zzp'ers belangrijk is bij het aannemen van een opdracht. 65 procent van hen geeft aan dat de cultuur een kleine of grote rol speelt.

Voor de overige 35 procent maakt het niet uit voor wie ze werken.

Eigen netwerk belangrijkst

Als je als zzp'er op zoek bent naar een nieuwe klus, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je een flink netwerk op hebt gebouwd. Ongeveer twee derde van de ondervraagden gaf aan dat de primaire bron van opdrachten het eigen netwerk is.

Mond-tot-mond-reclame is ongeveer even belangrijk. De eigen website (31 procent) en sociale media (19 procent) zijn voor de meeste ondernemers veel minder belangrijk voor het binnenslepen van opdrachten.

Geen baas is top

Of het zzp-schap ook iets voor jou is, hangt er wellicht vanaf hoeveel vrijheid je fijn vindt. Zelfstandigen geven in ieder geval in 93 procent van de gevallen aan tevreden te zijn over dat ze zelf alles kunnen beslissen.

De meest gehoorde klacht (slechts 18 procent van de ondervraagden) is dat er te weinig omzet wordt gedraaid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore