Geld en Werk

Winst voor ‘Groeninks’ windturbinemaker

20 mei 2014 11:16 Aangepast: 06 september 2015 14:45

Emergya Wind Technologies (EWT) is teruggekeerd in de zwarte cijfers. De windturbinemaker, waarvan oud-bankier Rijkman Groenink aandeelhouder en commissaris is, boekte vorig jaar een winst van 2 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat EWT deze maand deponeerde bij de Kamer van Koophandel. De onderneming ontstond in 2004 uit een doorstart van de failliete windmolenbouwer Lagerweij. Zes jaar geleden wilde toenmalig grootaandeelhouder Henk Keilman het bedrijf naar de beurs brengen, maar dat mislukte.

Sinds 2008 is EWT in handen van een consortium van investeerders, onder wie voormalig topman Marcel van Poecke van olieconcern Petroplus en Rijkman Groenink, de voormalige bestuursvoorzitter van ABN Amro. Groenink is ook president-commissaris bij de onderneming. Sinds 2010 behoort ook de Roemeense miljardair Dinu Patriciu tot de toezichthouders en aandeelhouders.

Volgens het jaarverslag blijkt dat Emergya Wind Technologies in 2013 een nettowinst van 2 miljoen euro boekte, op een omzet van 45 miljoen. Een jaar eerder werd nog een verlies geboekt, van 1,7 miljoen. Uit de jaarrekening, die is goedgekeurd door accountant KPMG,  blijkt overigens dat ruim 90 procent van de omzet bestaat uit ‘mutaties in voorraden en lopende projecten’. Financieel bestuurder Renger Idema was vanochtend nog niet bereikbaar voor een toelichting.

EWT verwacht dit jaar meer omzet en opdrachten dan in 2013, en een betere winstgevendheid.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore