Geld en Werk

25 jaar en kippenboer: 'Het voelt elke dag als vakantie'

22 juni 2016 18:57 Aangepast: 31 juli 2017 03:30

Wie had dat gedacht: van studentenpand naar platteland. Johan Leenders had het niet zien aankomen, maar is als 25-jarige kippenboer dolgelukkig. "Het is de beste beslissing van mijn leven."

Vijf jaar geleden had Johan Leenders het leven van een echte Groningse student. Hij studeerde Psychologie, dronk regelmatig tot in de vroege ochtend een biertje en woonde 'lekker' in de stad. Maar waar de meeste studenten genieten van zo'n luizenleventje, werd Leenders alleen maar onrustig van het stadse leven. "De buurvrouw die steeds maar aan het bellen was, lawaai van het verkeer en de enorm theoretische studie; het bleek niks voor mij."

Toen zijn moeder ook nog ziek werd, besloot de student zijn leven in Groningen op te zeggen en in elk geval voor de zomer thuis te gaan wonen. Tot zijn grote verbazing vond hij het hemels op de boerderij. De natuur, de kippen en de autonomie. Natuurlijk, het was hard werken, maar hij kon zelf bepalen wanneer hij pauze nam. En omdat hij samenwerkte met zijn moeder was er echt nog wel tijd voor een avondje in de kroeg.

In beton gegoten

Terwijl zijn leeftijdsgenoten nog lamlendig in studiebanken hingen of een tripje Australië boekten, nam Leenders op zijn twintigste een groot besluit: hij werd mede-eigenaar van het boerenbedrijf. Nu al een leven dat in beton gegoten is: de gemiddelde millennial wil er liever niet aan, maar Leenders is er dolgelukkig mee. "Het is echt de beste beslissing van mijn leven. Ik mis niks en elke dag voelt als vakantie. Ik kan zo een uur tussen de kuikens zitten, daar word ik heel blij van."

De kippen die na twee maanden alweer geslacht worden? Leenders geeft toe: dat klinkt een beetje tegenstrijdig. "Maar ik kan het ook relativeren. Ze kunnen die twee maanden maar beter hier gezeten hebben dan ergens anders." Zijn kipjes hebben één ster, waar onder meer een overdekte uitloop bij hoort. "Er zijn wel heel veel vooroordelen over het leven van pluimvee. Daarom zit ik ook op Twitter, om te laten zien dat het gewoon goed geregeld is op Nederlandse boerderijen."

(lees verder onder de tweet)

Meisjes versieren

Die vooroordelen zijn nog best lastig als je een meisje wil versieren, ervaart Leenders. Anders dan een Groningse kroeg 'komen er op het erf niet zo veel vrouwen'. Gelukkig heeft hij in het weekend soms nog wel tijd voor een biertje. Helaas vinden de dames ‘vleeskuikens’ niet altijd even sexy. "’Vind je dat niet zielig?" vragen ze dan. Dan leg ik nog maar eens uit dat ze bij mij best een goed leven hebben. Maar ja, stel dat ik een vrouw vind die niks met kippen heeft, dan heb ik wel een probleem, haha."

Voor een suf leven hoeft de vrouw in kwestie in elk geval niet bang te zijn. In tegendeel: "Mijn leven is alles behalve saai", vertelt Leenders. "Ik heb meegedacht over de nieuwe kippenstandaard van de Jumbo en heb net de hele stal high tech gemaakt. Ik kan nu alles op afstand bedienen: van de luiken, tot water tot voer. Ik kan bij wijze van spreken naar Australië en nog steeds de boel runnen. Heel tof."

Geen stilstand

Het relatief rustige leven op de boerderij betekent dus zeker geen stilstand. Hoewel er geen extra stallen bijgebouwd kunnen worden, kan Leenders wel zijn kennis nog verder uitbreiden. Hij wil óók voerconsultant worden. "Ik wil zelf graag ondernemer én voorlichter zijn, zodat ik een beetje bijhoud wat de laatste trends zijn." De laatste jaren werd dierenwelzijn in zijn vak steeds belangrijker en heeft het familiebedrijf er een uitloop bij gemaakt. Maar wie weet wat de consument binnenkort verlangt van de boer. "Over een paar jaar staat er weer een nieuwe verandering voor de deur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore