Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Schilderij van 150 euro blijkt echte Dali

Een voor 150 euro in het Spaanse Gerona gekocht schilderij blijkt een vroeg surrealistisch werk van de Spaanse meester Salvador Dali.

Dat meldden diverse Spaanse en Britse media. De kunsthistoricus Tomeu L'Amo ontdekte het schilderij al in 1988 in een antiekwinkeltje in Gerona. Experts hebben na jaren van onderzoek deze week vastgesteld dat het om een werk gaat dat Dalí op 17-jarige leeftijd in 1921 maakte.

Het schilderij laat engelen zien die rond een op een baarmoeder lijkende voorstelling cirkelen. L'Amo wist meteen al dat het een werk van Dalí (1904-1988) was, maar de eigenaar van de antiekwinkel wees dat van de hand omdat het schilderij het jaartal 1896 had, 8 jaar voordat Dalí werd geboren.

Maar de experts, die bij hun onderzoek onder andere infraroodfotografie gebruikten, stelden vast dat het om het eerste surrealistische werk van de Catalaanse artiest gaat. Een handschriftdeskundige concludeerde dat de tekst op het schilderij door Dalí is geschreven. Het Dalí Museum in Figueras heeft het schilderij nog niet als echt erkend.

Bron: RTL Z / ANP