Op huizenjacht

Huis kopen? 3500 woningen kosten meer dan 1 miljoen

11 juni 2016 12:35 Aangepast: 31 juli 2017 06:00
Dit huis aan de rand van het Vondelpark moet 11.750.000 kosten Beeld © Funda

Wordt de woningmarkt krapper? Nou, als je voor 1 miljoen euro of meer gaat shoppen, heb je in Nederland de keuze uit 3453 huizen. De duurste drie staan in Amsterdam en hebben een vraagprijs van boven de 10 miljoen.

De prijzen van huizen rijzen de pan uit, in ieder geval in de Randstad. In steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht dreigt de markt oververhit te worden.

Als je echt geld hebt, is er nog wel keus. Plaatsen als Amsterdam, Overveen, Aerdenhout, Wassenaar en Blaricum domineren de top van de lijst. Maar ook daarbuiten staan hele dure huizen te koop. De twee woningen met de hoogste vraagprijs buiten de Randstad staan in het Brabantse Oisterwijk.

Dam

De duurste woning die nu op Funda te koop staatl is een penthouse op de Dam in Amsterdam. Dit appartement ligt naast de Bijenkorf en het Grand Hotel Krasnapolsky, met uitzicht op het Nationaal Monument op de Dam en het Koninklijk Paleis.

Het woonoppervlak is liefst 1047 vierkante meter, dat is algauw zeven tot tien keer groter dan een 'normaal' huis. Er zijn 15 kamers (waarvan 7 slaapkamers en drie badkamers), verdeeld over drie woonlagen. De vraagprijs: 24,5 miljoen euro.

Voor 10 miljoen euro minder heb je een mooi pand aan de Herengracht én de Keizersgracht, ook in Amsterdam, met een fraaie tuin van 42 meter diep. De tuin wordt door de makelaar omschreven als 'fraai aangelegd stadspark'.

Wassenaar: twee keer zoveel als in drie noordelijke provincies

De stad met de meeste woningen op Funda met een vraagprijs boven de 1 miljoen euro is Amsterdam. In totaal is daar de keuze uit 250 huizen. Natuurlijk springen een paar gemeenten eruit, zoals Wassenaar met 141 woningen: bijna twee keer zoveel als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar.

Gemeente Bloemendaal: keus genoeg

De gemeente Bloemendaal (waaronder ook Overveen en Aerdenhout vallen) kan er ook wat van, met 92 huizen van boven de 1 miljoen euro.

Uitgesplitst naar provincie is de meeste keus aan dure huizen in Noord-Holland: 1023 woningen op Funda. Daarna volgen Zuid-Holland met 838, Utrecht met 511, Noord-Brabant met 466 en Gelderland met 297. In de provincie Groningen hebben maar tien huizen een vraagprijs van 1 miljoen of meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van