Ga naar de inhoud
Geld en Werk

De Rotterdamse haven ligt vol met olietankers

In Rotterdam waren op 19 februari 51,2 miljoen vaten opgeslagen Beeld © ANP

Het is druk in de haven van Rotterdam: er liggen zo'n 50 olietankers te wachten om gelost te worden. Dat is twee keer meer dan normaal. De reden? De opslagplaatsen zitten bijna helemaal vol.

Door de olie-oorlog tussen de oliestaten in het Midden Oosten, Rusland en Amerika, wordt er op dit moment meer olie opgepompt, dan dat er nodig is. Vorige week liet Royal Vopak, één van de grootste bedrijven die olie opslaan, weten dat eind 2015 zo'n 96 procent van de Nederlandse terminals vol zat. Vorig jaar was dat nog 85 procent, schrijft Bloomberg.

In Rotterdam waren op 19 februari 51,2 miljoen vaten opgeslagen, dat is het hoogste aantal in jaren. Uit gegevens van data-bedrijf Genscape blijkt dat in dezelfde periode de olieopslag in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen samen voor 80 tot 85 procent vol zat. Het Amerikaanse persbureau vergelijkt de situatie met die in Oklahoma, waar de grootste olieopslag van het land staat. Ook daar worden records gevestigd. 

Mogelijk wordt de productie bevroren
Het is maar de vraag of het grote aanbod komende tijd af zal nemen. Onder andere Saudi-Arabië en Rusland willen de productie niet verder verhogen. De Iraanse olieminister noemde dat eerder "onrealistisch". Iran wil namelijk zijn productie flink gaan opschroeven, na jaren van internationale sancties tegen het land. Hij vindt het daarom "belachelijk" dat van het land gevraagd kan worden om de productie niet verder op te voeren.

Vopak denkt in 2016 een gemiddelde bezettingsgraad van meer dan 90 procent te halen, liet het vorige week weten. Het bedrijf bezit een groot aantal terminals in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen, maar ook in de rest van de wereld

Benieuwd welke schepen de Rotterdamse haven binnenvaren? Op deze site kan je ze real time volgen.