Geld en Werk

Sleutelbedrijf ontloopt hoge Airbnb-boete door 'maas in de wet'

13 juli 2017 15:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Toeristen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam. Beeld © ANP

Het Amsterdamse sleutelbedrijf Iamb&b ontloopt een boete van bijna 150.000 euro van de gemeente Amsterdam. De startup heeft een maas in de wet gevonden, zo stelt een woordvoerder van de gemeente.

In februari werd Iamb&b samen met de eigenaar van een Amsterdams pand met elf appartementen beboet omdat de appartementen voor meer dan zestig dagen per jaar werden verhuurd, het maximum volgens de Amsterdamse regelgeving.

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) noemde het pand met elf appartementen een 'illegaal hotel'. Dat is het nog steeds, zegt de woordvoerder van de gemeente, maar het sleutelbedrijf ontloopt de boete omdat de overtreding al plaatsvond voordat Iamb&b het beheer over het pand kreeg.

Maas in de wet

Dat zit zo: de gemeente Amsterdam constateerde dat de elf appartementen voor langer dan zestig dagen via Airbnb werden verhuurd. Maar Iamb&b heeft het beheer pas na die zestig dagen in handen gekregen. Daardoor trekt de gemeente de boete terug.

"Ze hebben inderdaad een maas in de wet gevonden", bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Vanaf 1 juli is de regelgeving aangepast waardoor beheerders van Airbnb-woningen wel degelijk kunnen worden beboet als ze een woning overnemen die al meer dan zestig dagen via Airbnb is verhuurd.

Opgelucht

Dirk Minnebo, eigenaar van Iamb&b, had 'eerder een sorry' van de gemeente Amsterdam verwacht: "We zijn ervan overtuigd goed te hebben gehandeld. De gemeente wilde de boete groot in de media brengen en van ons een voorbeeld maken, maar die beschuldiging blijkt dus onterecht."

Iamb&b, dat 900 klanten in Amsterdam heeft, zou volgens de woordvoerder wel degelijk beboet kunnen worden onder de nieuwe regelgeving. "Maar ook dan hadden we nog veel punten waarmee we aantonen aan de wet te voldoen. Daar heeft de gemeente niet eens op gereageerd", aldus Minnebo.

De zaak tegen de Amsterdamse eigenaar van het pand loopt nog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore