Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Kartel Duitse autobouwers legde basis voor dieselschandaal'

De ceo's Dieter Zetsche van Daimler (Mercedes), Harald Krüger van BMW en Matthias Müller van het Volkswagenconcern (inclusief Audi en Porsche). Beeld © EPA

De Duitse automerken Volkswagen, Audi, Porsche, Mercedes en BMW werken al sinds de jaren negentig samen in een kartel om afspraken te maken over onder meer de techniek, kosten en toeleveranciers.

Dat leidde uiteindelijk ook tot het het schandaal met sjoemeldiesels, schrijft Der Spiegel. De koersen van automakers en toeleveranciers dalen.

Mededingingsautoriteiten

De zaak zou aan het licht zijn gekomen doordat het Volkswagenconcern, waar ook Audi en Porsche onderdeel van uitmaken, naar de mededingingsautoriteiten zijn gestapt. Ook Daimler, waar Mercedes valt, zou de autoriteiten hebben ingelicht. De twee zouden zo mogelijk strafvermindering willen krijgen.

In totaal zouden sinds de jaren negentig bij elkaar 200 medewerkers in 60 werkgroepen zaken hebben afgestemd. Doel was de concurrentie te beperken, aldus Der Spiegel, dat spreekt van één van de grootste kartelzaken in Duitsland ooit.

Diesels

De Duitse autobouwers zouden ook hebben overlegd over de techniek om uitlaatgassen te reinigen. Zo werd er gesproken over hoe groot de tanks zouden moeten zijn voor AdBlue, de stof die ervoor moet zorgen dat de uitstoot van dieselauto's minder is.

Maar de automakers werden het eens over kleine tanks voor AdBlue, te klein om uitlaatgassen voldoende te reinigen. Grotere tanks zouden duurder zijn geweest.

De vijf merken overlegden ook over technische details voor onder meer daken voor cabrio's en er zouden ook afspraken hebben gemaakt over de kosten voor onderdelen.

Bijvangst van ander onderzoek

De kartelautoriteiten zouden vorig jaar zomer al aanwijzingen voor de afspraken hebben gehad. In het kader van mogelijke afspraken over staalprijzen werd onderzoek gedaan bij Volkswagen. De mogelijke illegale afspraken door autofabrikanten zou een soort bijvangst zijn van dat onderzoek.

Slechts twee weken na het onderzoek over afspraken over staalprijzen zou Volkswagen al naar de kartelautoriteiten zijn gestapt.