Geld en Werk

Windenergie steeds belangrijker voor Nederland

29 februari 2016 06:20 Aangepast: 01 augustus 2017 07:00
Beeld © AFP

Afgelopen jaar werd maar liefst 20 procent meer windenergie opgewekt in Nederland, berekende het CBS. Daarmee maakt het nu de helft van de hernieuwbare energie uit.

In 2015 werd in Nederland 13 miljard kilowattuur elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Daarvan kwam 7 kilowattuur uit windenergie, zo'n 20 procent meer dan in 2014. Ook de energie uit waterkracht en zonnepanelen nam toe. Groene energie maakt daarmee ongeveer 11 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland uit, een procentpunt meer dan vorig jaar. 

De toename in windenergie hebben we te danken aan een grotere capaciteit: het aantal molens op land is flink gegroeid, evenals op zee. Op land groeide de capaciteit met 380 megawatt, op zee met 130 megawatt.

Kleine speler in Europa
Binnen Europa is Nederland nog steeds maar een kleine speler op windenergiegebied: we bezitten 2 procent van de capaciteit van Europese windmolens. Duitsland is goed voor bijna een derde, gevolgd door Spanje met 16 procent. Bekeken naar opgesteld vermogen per inwoner is Denemarken de koploper, met 0,9 kilowatt per inwoner. Nederland staat op plaats 11 (0,2 kilowatt per inwoner).

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore