Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Energieverbruik in 20 jaar niet zo laag

Beeld © EPA

Het energieverbruik in Nederland was vorig jaar het laagst van de afgelopen 20 jaar.

We verbruikten in 2015 zo'n 3000 petajoule, dat is 2 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. Die daling komt met name doordat de petrochemische industrie fors minder nodig had. Dat kwam weer doordat er door groot onderhoud aan installaties minder olie werd verwerkt tot plastic.

De energiesector zelf verbruikte juist wel meer energie, een stijging van 7 procent maar liefst. Die extra energie hadden elektriciteitscentrales en raffinaderijen nodig omdat er meer elektriciteit werd opgewekt.

Heel veel meer steenkool
Er was vooral veel meer steenkool nodig. Er werden weliswaar drie oude kolencentrales gesloten, maar er kwamen nieuwe kolencentrales bij. Kolen zijn nog steeds relatief goedkoop en vanuit België is de vraag nog groot.

In 2015 werd bijna 15 procent van de energie opgewekt met steenkool, vijf jaar eerder was dat nog maar 9 procent. Het aandeel van aardgas in de energiemix daalde juist.

Verbruik daalt al sinds 2010
Het totale energieverbruik in Nederland daalt al een aantal jaren, sinds een record in 2010 is het verbruik met zo'n 15 procent gedaald.