Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Fossiele industrie gaat miljarden extra in waterstof pompen

Beeld © ANP

Dertien bedrijven die je niet direct associeert met schone technologie gaan de krachten bundelen om waterstof de brandstof van de toekomst te maken. Ook Shell is van de partij.

Dat maakten de bedrijven, vanaf nu verenigd in de 'Hydrogen Council' (waterstofraad), bekend tijdens het World Economic Forum in Davos. In de Hydrogen Council nemen naast Shell ook automakers als Toyota, Daimler, Honda en BMW plaats.

9,5 miljard aan investeringen

Samen geven de multinationals op dit moment naar eigen zeggen 1,4 miljard euro per jaar uit aan de ontwikkeling en het uitrollen van waterstoftechnologie. In de komende vijf jaar willen de leden dat opschroeven naar minstens 1,9 miljard euro per jaar. Dat komt neer op 9,5 miljard in de periode 2018 tot en met 2022.

Met het gebruik van waterstof willen de bedrijven hun bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Overigens past het wel om het bedrag van 1,9 miljard per jaar in perspectief te plaatsen. De bedrijven hebben een gezamelijke jaarlijkse omzet van ruim 1 biljoen euro. De investering in waterstof komt neer op krap 2 promille van dat bedrag.

Lobbyclub

De Hydrogen Council moet verder vooral ook gaan werken als een enorme lobbyclub. Zo roept het overheden op om fors te investeren in de noodzakelijk infrastructuur die gebruik van waterstof mogelijk moet maken.

Voor de volledigheid nog even alle deelnemende bedrijven op een rijtje: Air Liquide, Alstom, AngloAmerican, BMW, Daimler, Engie, Honda, Hyundai, Kawasaki, Shell, The Linde Group, Total en Toyota.