Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Wat weten Rockefellers dat Shell niet weet?'

26 september 2014 12:42 Aangepast: 11 oktober 2018 12:18

De nazaten van John D. Rockefeller stappen uit olie en in duurzame energie. Is Shell na honderd jaar nog wel de hoeksteen van beleggingsportefeuilles?

De erfgenamen van John D. Rockefeller, de oprichter van het ooit zo machtige Standard Oil (lang geleden al opgesplitst in onder meer Esso) zien het niet meer zitten met fossiele brandstoffen. In duurzame energie zoals wind en zon zien ze des te meer. “Een iconisch moment’’, aldus Hans de Geus. Dat mag zo zijn; opvallend is dat de koers van Shell de laatste tijd juist is gestegen, terwijl de olieprijs is gedaald. De Geus legt uit dat beleggers het nieuwe paradigma pas gaan geloven als Shell het dividend niet meer hoog kan houden. Daarvan is voorlopig nog geen sprake.

ZIE OOK: Rockefellers stappen uit olie en kolen

‘’Maar onder de motorkap wordt het voor Shell wel degelijk moeilijker. De olieprijs zakt nu al, doordat de vraag naar olie lager uitkomt dan verwacht, maar als de langverwachte doorbraak van alternatieve energie inderdaad aanstaande is, dan kan dat het echte keerpunt voor de olie industrie markeren’’, aldus De Geus.‘’Tegelijk wordt het zoeken naar nieuwe velden steeds duurder. Shell zou eigenlijk meer moeten investeren, maar onder druk van beleggers om meer dividend uit te keren doen ze juist minder’’.

‘’In de koers van Shell zie je dit nog niet terug. Voor toeleveranciers aan de olie-industrie ligt dat nu al anders’’, zo legt De Geus uit. ‘’De koers van Schlumberger is wél gedaald in lijn met de olieprijs. De dreiging op de langere termijn is daar nu al zichtbaar’’.

 

 

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore