Geld en Werk

Oliebazen: wij willen (ook) de klimaatverandering bestrijden

16 oktober 2015 21:19 Aangepast: 09 mei 2016 13:52

Tien bazen van olie- en gasbedrijven hebben samen een verklaring opgesteld, waarin ze aangeven voorstander te zijn van goed klimaatbeleid en een vermindering van broeikasgassen.

Geen Greenpeace-actievoerders en ook geen Elon Musk. Nee, dit komt uit onverwachte hoek: tien bazen van olie- en gasbedrijven, waaronder BP en Shell, roepen op tot het maken van duidelijke en 'effectieve' afspraken bij de grote klimaattop die binnenkort plaatsvindt.

De groep van tien ceo’s, de Oil and Gas Climate Initiative, leveren samen 10 procent van de wereldwijde energie.

Naast een oproep tot het maken van goede afspraken bij de klimaattop, zeggen ze het volgende:

  • Ze gaan de acties en investeringen die bijdragen aan de beperking van broeikasgassen versterken.
  • Ze steunen het invoeren van duidelijk beleid dat zich richt op een ‘2C-toekomst’. Hier bedoelen ze beleid mee dat ervoor zorgt dat de aarde niet meer dan 2 graden celsius opwarmt. Dergelijk beleid zou hen helpen om ‘geïnformeerde beslissingen te nemen’.
  • Ze willen gaan samenwerken op het gebied van energie-efficiëntie, gas, onderzoek en het opslaan van CO2.
  • Ze gaan hun voortgang trouw rapporteren.

Aan het eind van dit jaar vindt een grote klimaattop plaats in Parijs, waar wereldleiders gezamenlijke afspraken zullen maken over de aanpak van klimaatverandering. Voordat de echte afspraken worden gemaakt, wil de fossiele industrie duidelijk nog even zijn zegje doen.

Of de fossiele industrie zich ook aan de toezeggingen zal houden is de vraagt, schrijft Quartz. In 2004 verklaarden oliebedrijven wat te doen aan het verbranden van gas bij boorplatforms. In 2011 is het echter nog steeds een probleem. Klimaatverandering is in verhouding wel een groter probleem, waar de wereld deze bedrijven wellicht wat strenger op zal controleren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore