Geld en Werk

Greenpeace wil bruinkoolmijnen kopen om ze stil te leggen

06 oktober 2015 10:54 Aangepast: 06 oktober 2015 13:58
Beeld © EPA

Milieuorganisatie Greenpeace gaat in fossiele brandstoffen, maar niet voor lang. Het wil de bruinkoolmijnen en -centrales van het Zweedse Vattenfall kopen. Niet om door te gaan met de winning van de milieuvervuilende brandstof, maar om ze stil te leggen. Via crowdfunding wil Greenpeace het geld bijeen brengen.

De bruinkoolmijnen en centrales zijn nu nog van Vattenfall, het Zweedse energiebedrijf dat in staatshanden is. Greenpeace hoopt dat Vattenfall de activiteiten aan haar verkoopt. Daarbij wordt ingespeeld op het sentiment dat de onderneming eigendom is van de Zweedse staat. Zweden wil dat Vattenfall meer op schone energie inzet. Bruinkool past daar niet in. Volgens Greenpeace kan ''de Zweedse regering niet bijdragen aan milieuvervuiling''.

Greenpeace schrijft in een brief aan de bank Citigroup, die de verkoop moet begeleiden, dat het belangstelling heeft voor de mijnen en centrales.

Zeer milieuvervuilend
Bruinkool is de meest milieuvervuilende fossiele brandstof. Dat geldt ook voor de winning. Bruinkool wordt gedolven in dagbouw. Dat betekent dat hele dorpen verdwijnen, met alle huizen, wegen en akkers. Iedereen moet dus verhuizen. Vervolgens wordt de grond afgegraven. Om de groeves droog te houden wordt grondwater weggepompt. Dat leidt er toe dat omliggende landbouw- en natuurgebieden verdrogen.

Een deel van de Duitse bruinkoolmijnen liggen tegen de grens met Limburg aan en ook daar hebben ze er last van dat het water in Duitsland wordt weggepompt. De bruinkoolmijnen van Vattenfall liggen in het oosten van Duitsland.

'Andere koper opent juist bruinkoolmijnen'
Greenpeace zegt dat een andere koper de mijnen zal openhouden en zelfs vijf nieuwe mijnen zal openen. ''De bruinkool moet in de grond blijven'', aldus Greenpeace. Bij de vijf mijnen en vier bruinkoolcentrales werken in totaal zo'n 8000 mensen. Een obstakel bij de voorgenomen sluiting van de mijnen kan zijn dat de activiteiten liggen in een economisch zwakke regio.

Greenpeace had gehoopt dat Vattenfall de bruinkoolactiviteiten zou sluiten. Nu wil het de mijnen en centrales gefaseerd sluiten. ''Als je eigenaar bent dan heb je daar meer invloed op''.

Crowdfunding
Greenpeace wil het geld voor de bruinkoolmijnen ophalen via crowdfunding. De milieuorganisatie zal flink zijn best moeten doen om genoeg geld op te halen. De waarde van de activiteiten wordt door analisten getaxeerd op 2 miljard euro, schreef de Financial Times. Juha Aromaa, persvoorlichter van Greenpeace in Zweden, zegt desgevraagd dat de prijs wel eens significant lage kan liggen dan prijzen die de ronde doen. ''Het toekomstige milieubeleid is volgens hem van invloed op de prijs van de mijnen en centrales.

Hans de Geus, RTL Z-beurscommentator en energie-expert zegt desgevraagd dat door het subsidiëren van groene stroom in Duitsland in het kader van de 'Energiewende' de prijs van elektriciteit soms onder nul ligt. Dat drukt ook de prijs van bruinkoolmijnen en centrales.

Banken: minder leningen aan steenkoolmijnen
Pikant is dat de Amerikaanse bank Citigroup onlangs beloofde leningen aan bedrijven die steenkolenmijnen exploiteren terug te schroeven vanwege de 'enorme' uitdaging van het aanpakken van het milieuprobleem. Eerder zei Bank of America al hetzelfde.

Vorige maand waarschuwde Mark Carney, de topman van de Bank of England, beleggers voor 'potentieel grote' verliezen als gevolg van maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken. Volgens Carney kan de 'grote meerderheid' van de huidige energiereserves niet worden verbrand als we de temperatuurstijging in de wereld beperkt willen houden tot 2 procent. 

Vattenfall kocht een paar jaar geleden voor veel geld het Nederlandse Nuon. Daar heeft het inmiddels fors op moeten afschrijven en dat kost de Zweedse belastingbetaler dus geld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore