Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rockefellers verkopen aandelen: 'ExxonMobil is moreel verwerpelijk'

Een Exxon-tankstation wordt bijgevuld in de VS. Beeld © AFP

Het Rockefeller familiefonds verkoopt al zijn aandelen in ExxonMobil. Het fonds beschuldigt het bedrijf, dat aan de basis stond van hun enorme rijkdom, van het achterhouden van informatie over de gevolgen van klimaatverandering.

"Moreel verwerpelijk", wordt ExxonMobil in een officieel statement genoemd. "Bewijs lijkt te suggereren dat het bedrijf sinds 1980 werkt aan een campagne om het publiek te verwarren over klimaatverandering. Tegelijkertijd besteden ze miljoenen om de vernietigende vervolgen van hun acties te verdoezelen." Als voorbeeld wordt de exploratie van het Noordpoolgebied genoemd.

Tijden veranderen en daarom is het nodig om het bedrijf te verlaten, verklaart het fonds. "We moeten het grootste deel van de reeds ontdekte reserves in de grond houden, willen we enige hoop hebben dat de menselijke en natuurlijke ecosystemen komende decennia overleven." 

'Schijnbare minachtig voor algemeen belang'
De familie heeft lang nagedacht over het symbolische besluit, maar kwam tot de conclusie dat ze niet langer in verband wilden gebracht worden 'met een bedrijf dat een dergelijke schijnbare minachting voor het algemeen belang vertoont'. Een kwestie van goed bestuur, noemen ze het.

ExxonMobil is niet verbaasd dat de familie het aandeel afstoot. Ze vinden de informatie misleidend en onnauwkeurig, zegt het bedrijf tegen persbureau Reuters. De familie spreekt zich al langer uit tegen het beleid van het oliebedrijf. Tegelijkertijd zien ze meer kansen in beleggingen in duurzame alternatieven.

Dat rechtsvoorganger van ExxonMobil werd een dikke honderd jaar geleden opgericht door John D. Rockefeller. De olie maakte hem de eerste miljardair ooit. Inmiddels is het bedrijf een paar keer gefuseerd en van naam veranderd.