Ga naar de inhoud
GrandVision naar de beurs

Beursgang brillenwinkels Pearle en GrandVision

Investeringsmaatschappij HAL Holding brengt haar internationale optiekketen GrandVision naar de beurs. Dat heeft HAL donderdagmiddag bekend gemaakt. Het bedrijf, dat in Nederland vooral bekend is van de brillenwinkels Pearle en Eyewish Groeneveld, boekte vorig jaar een omzet van ruim 2,5 miljard euro.

HAL is een beursgenoteerde investeringsmaatschappij, waarin de Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm een controlerend belang heeft. HAL bezit grote belangen in de beursfondsen Vopak en Boskalis. Minder bekend is dat de investeerder eigenaar is van een internationale brillengigant. Volgens het laatste jaarverslag is de optiekdivisie goed voor 68 procent van de totale geschatte waarde van de portefeuille van HAL.

HAL heeft de optiekreus uitgebouwd, sinds het in 1996 een belang van 60 procent nam in Pearle Nederland. Destijds had het bedrijf 130 winkels, 500 werknemers en een omzet van 47 miljoen euro. In een moordend tempo zijn sindsdien bedrijven overgenomen en belangen uitgebreid. In 2010 smolt Pearle samen met GrandVision. Inmiddels behoort het bedrijf tot de grootste optiekketens ter wereld.

Brillenreus
De brillenreus telt tegenwoordig ruim vijfduizend winkels in 41 landen, bijna 23.000 werknemers (fte) en een omzet van ruim 2,5 miljard euro. In Nederland exploiteert de ketens Pearle (277 winkels), Eyewish Groeneveld (168 winkels) en Het Huis (107 winkels). 

Drie maanden geleden maakte HAL bekend een beursgang van de optiekketen te overwegen. De waarde van de winkelketen werd destijds door KBC Securities geschat op 5 miljard euro.

HAL streeft ernaar om 20 tot 25 procent van de aandelen in GrandVision/Pearle te verkopen op de Amsterdamse beurs. De beursnotering, aan de Amsterdamse beurs Euronext, zal op zijn vroegst eind november plaatsvinden. Daarmee haalt Euronext de vierde grote beursnotering van dit jaar binnen. Eerder dit jaar kregen verzekeraar Nationale Nederlanden, chemisch distributeur IMCD en Euronext zelf al een beursnotering.

Ondernemersfamilie
De beursgang is de laatste grote klus van grootaandeelhouder Martijn van der Vorm als bestuursvoorzitter. Begin deze maand liet hij weten in september te stoppen als topman, en door te schuiven naar de raad van commissarissen. De Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm bezit sinds de jaren dertig een belang in de HAL, destijds het scheepvaartbedrijf Holland Amerika Lijn (HAL). Martijns vader Nico verkocht achtereenvolgens de vrachtvaart- en de cruisetak en bouwde het bedrijf na 1989 om tot investeringsmaatschappij.

Lees hier het volledige persbericht van HAL: beursgang brillenketens

Meer details over de beursgang leest u in ons achtergrondverhaal dat we eerder al hadden gepubliceerd:

HAL brengt brillenwinkels naar de beurs.