Ga naar de inhoud
GrandVision naar de beurs

Grandvision-topman loopt binnen op beursgang

De beursgang van brillenwinkel GrandVision levert bestuursvoorzitter Theo Kiesselbach zo’n 20 miljoen euro op. Dat blijkt uit het prospectus, dat de winkelketen vandaag publiceerde.

De internationale retailgigant Grandvision, in Nederland vooral bekend van Pearle, gaat op 6 februari naar de Amsterdamse beurs. Investeerder HAL, die de winkelketen vanaf 1996 opbouwde, verkoopt ruim 20 procent van de aandelen, voor 900 miljoen tot 1,2 miljard keiharde euro’s. De boekwinst op het hele bedrijf bedraagt zelfs tussen 3,6 en 4,6 miljard euro.

De beursgang betekent ook de jackpot voor topman Kiesselbach. Uit het prospectus blijkt dat de Duitser ruim één miljoen aandelen in Grandvision bezit. Tegen de afgegeven prijsrange is dat pakket na de beursgang 18 tot 22 miljoen euro waard, blijkt uit berekeningen van RTL Z.

De 49-jarige Kiesselbach begon zijn loopbaan eind jaren tachtig bij organisatieadviseur McKinsey, waar hij 10 jaar werkte. Tussen 1997 en 2002 was hij in dienst van de Duitse retailgigant Quelle en telecomhandel Tenovis Comergo. In 2002 ging hij de brillenwinkels van HAL in Duitsland en de rest van Centraal-Europa leiden.

Na de overname door HAL van het Franse Grandvision, werd Kiesselbach daar bestuursvoorzitter. Nadat HAL zijn twee brillenketens Grandvision en Pearle in 2011 fuseerde, werd de Duitser topman van de combinatie.

De betrokkenheid bij de opbouw van de winkelketen werpt nu dus ook voor hem persoonlijk vruchten af. Kiesselbach kan zijn totale aandelenpakket echter niet direct verzilveren. Het grootste deel ervan valt onder een zogenoemde lock up, waarbij hij de aandelen pas na een half jaar kan verkopen. Bij de beursgang mag Kiesselbach wel alvast 10 procent van zijn belang verkopen, plus nog eens een pakket om zijn belasting op de stukken te betalen.

Chief Financial Officer Paolo Jorge de Castro Fernandes bezit volgens het prospectus ruim een kwart miljoen aandelen, die na de beursgang zo’n 5 miljoen euro waard zijn.​

Bron: RTL Z