Geld en Werk

Ontslagen NS-baas Huges krijgt 175.000 euro mee

06 augustus 2015 11:15 Aangepast: 06 september 2015 16:38
Beeld © ANP

NS moet ontslagen topman Timo Huges een vertrekpremie van 175.000 euro betalen. Het spoorbedrijf bereikte vandaag een schikking met de voormalige bestuursvoorzitter, de eerder deze zomer werd ontslagen als gevolg van fraude bij een dochterbedrijf.

Huges ontvangt zijn salaris over juli, plus zijn salaris over een opzegtermijn van zes maanden. De ex-topman ziet af van een ontslagvergoeding van één jaarsalaris, en betaalt zijn bonus over 2014 terug. Dat betekent dat NS hem nog 175.000 euro moet betalen. Het kort geding dat Huges tegen NS wilde aanspannen is hiermee van de baan. 

ZIE OOK: Reconstructie: het vertraagde ontslag van NS-topman Huges

Huges werd begin juni aan de kant geschoven als gevolg van gesjoemel bij de aanbesteding van de concessie voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Huges ontkende later dat hij zelf zijn functie had neergelegd, en stapte naar de rechter om een afkoopsom van 180.000 euro af te dwingen. 

De betaling van de exitpremie is opmerkelijk, omdat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na het vertrek van Huges stelde dat de ex-topman geen financiële extra's zou moeten krijgen.

Rommelig ontslag
NS had dan ook liever niets betaald. Maar mede omdat het ontslag van Huges zeer rommelig verliep, was een afkoopsom niet te vermijden. Het spoorbedrijf schrijft in een toelichting dat "onvolkomenheden in het ontslagproces (…) de juridische positie van NS hebben verzwakt." Volgens president-commissaris Truze Lodder worden door de schikking "langdurige en kostbare juridische procedures voorkomen."

Huges zegt tevreden te zijn over de vertrekregeling. "Het is voor de aandeelhouder, NS en mijzelf goed dat we tot een schikking zijn gekomen waarbij iedereen water bij de wijn heeft gedaan."

Dijsselbloem toch akkoord
Dijsselbloem zegt akkoord te gaan met de vertrekregeling. "In het kamerdebat van 9 juni heb ik aangegeven dat er wat mij betreft geen sprake zou zijn van een vertrekvergoeding (...) Die uitspraak kan ik, gegeven het verloop van het ontslag, niet gestand doen."

De minister wijt dat aan de toenmalige president-commissaris Carel van den Driest, die hem niet vertelde dat Huges ontkende zelf ontslag te hebben genomen. "Van den Driest heeft zijn verantwoordelijkheid voor het ontslagproces genomen en zijn functie neergelegd."  

Lees ook de column van economieredacteur René Lukassen over Huges' omstreden vertrekregeling: 2.000.700.000,00 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore