Geld en Werk

Europarlement eist einde aan belastingontwijking

25 november 2015 17:09 Aangepast: 25 november 2015 23:13
Beeld © ANP

Het Europese Parlement eist dat multinationals belasting afdragen in de landen waar zij winst maken. Ook moeten belastingafspraken met lidstaten transparanter, zodat illegale staatssteun kan worden uitgesloten.

Volgens de parlementsleden is er momenteel sprake van een 'belastingwedloop' tussen Europese lidstaten. Het huidige systeem voor vennootschapsbelasting zou leiden tot "agressieve belastingplanning en ontwijking" en wordt door het Europees Parlement (EP) als schadelijk gezien.

Met name het weglekken van nationale belastinginkomsten en de concurrentie met het MKB zijn volgens het EP oneerlijk. Terwijl grote bedrijven waaronder Starbucks, Apple, Amazon, Coca-Cola en Facebook nauwelijks belasting afdragen, betalen burgers en kleine ondernemers het volle pond, aldus de parlementsleden.

Transparantie over belastingdeals
Het Parlement roept daarom de lidstaten op om strengere belastingregels te maken. Internationale ondernemingen moeten per land rapporteren over behaalde winst, betaalde belastingen en ontvangen subsidies, vindt het Parlement. Het land waar ze geld verdienen moet vervolgens ook het land zijn waar ze belasting afdragen, luidt de consensus woensdag na een bijeenkomst in Straatsburg.

Ierland, Luxemburg, België en ook Nederland zijn de meest beruchte landen met betrekking tot belastingontwijking. Ons land werd in dit verband onlangs op de vingers getikt vanwege een belastingdeal met koffieketen Starbucks. In oktober besloten de Europese ministers van Financiën gezamenlijk al dat landen systematisch informatie gaan uitwisselen over gemaakte belastingafspraken met grote bedrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore