Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Werknemers Ikea vegen vloer aan met mooie woorden oprichter

21 december 2015 14:30 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25
Beeld © EPA

Oprichter Ingvar Kamprad van Ikea gebruikt in zijn eigen kerstboodschappen mooie woorden, maar in de praktijk heerst er bij werknemers van Ikea een angstcultuur. Dat geeft een aantal werknemers van Ikea in Nederland aan.

Het deel van het personeel van Ikea haalt hard uit naar de 'verklaring van een meubelhandelaar' van oprichter Ingvar Kamprad. Zijn woorden doen bij velen pijn 'omdat omdat ze zo ver van de realiteit verwijderd zijn'. Dat schrijven zij in een soort contra-kerstboodschap aan Kamprad, de 89 jaar oude oprichter. 

In hun open brief spiegelen zij het 'testament' van Kamprad aan 'de praktijk van alledag'. Puntsgewijs maken ze het 'verklaring van een meubelhandelaar' met de grond gelijk.

'7 dagen per week beschikbaar'
De werknemers klagen dat zij werk en privé moeilijk kunnen combineren. Ikea verlangt dat werknemers 7 dagen per week beschikbaar zijn, met persoonlijke omstandigheden wordt geen rekening gehouden, zeggen ze. Als je kinderen hebt of mantelzorger bent, dan heb je een probleem, zo klinkt het.

Er wordt ook ​geklaagd over het ontbreken van de menselijke maat. Werknemers vinden dat ze in de 'overlevingsstand' staan en eerder worden gedemotiveerd dan gemotiveerd. Er zou constant worden beoordeeld op omzet, rendement en winst. 'Werknemers worden zeker niet gezien als belangrijk kapitaal'. Ook onder leidinggevenden zou een angstcultuur heersen.  

'Angst regeert'
'De angst regeert bij Ikea', aldus een deel van het personeel in de brief. Zelfs opbouwende kritiek zou niet op prijs worden gesteld. Daardoor houden werknemers vaak hun mond, spreken leidinggevenden niet of nauwelijks aan en vullen zelfs anonieme enquêtes politiek correct in vanwege de reële angst voor represailles, schrijven ze. ''Er bestaat geen veilige omgeving'', zo heet het.

De werknemers vragen zich af of de 'Ikea-familie' wel bestaat.

Begin januari wordt afspraak gemaakt met FNV om te praten
Ikea geeft aan kennis te hebben genomen van de brief, zegt een woordvoerder van Ikea Nederland. Er is contact gezocht met FNV en begin januari hebben zullen de twee partijen een afspraak maken voor een gesprek. ''Het laatste dat we van ze hebben gehoord is dat ze tevreden waren over de nieuwe cao'', aldus een woordvoerder. Hij geeft aan dat er een goed contact is met de centrale ondernemingsraad en met de vakbonden. De woordvoerder ziet in de brief een aantal dingen terugkomen waar de werknemers in het akkoord tevreden over waren. 

In het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met augustus, steeg de omzet van Ikea in Nederland tot ruim 1 miljard euro. Dat was mede te danken aan de opening van een nieuw filiaal in Zwolle en een forse uitbreiding van de vestiging in Utrecht. Ikea heeft nu dertien filialen in Nederland. Er werken ongeveer 5000 mensen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore