Ga naar de inhoud
Geld en Werk

ACM dreigt met boetes voor 'misleidende' kosten rijklaarmaken auto

Beeld © ANP

De prijs van een nieuwe auto moet duidelijker worden, vindt de Autoriteit Consument en Markt. Bij de autodealer betaal je bijna altijd meer dan de prijs die in de advertentie staat vanwege de rijklaarmaakkosten van een auto.

Dat bedrag kan oplopen van 600 tot wel 1500 euro per auto. Die extra kosten worden gerekend voor het transport, verwijderen van verpakkingsmateriaal, registratie bij de RDW, nummerplaten en een recyclingbijdrage. 

Het is tegen de wet om deze kosten bovenop de adviesprijs te heffen, aangezien deze gemaakt móeten worden om daadwerkelijk in een nieuwe auto te kunnen rijden. En dat mag niet, want alle onvermijdbare kosten van een product moeten opgenomen zijn in de adviesprijs. 

Regels veranderen na oktober

ACM is klaar met deze gang van zaken en waarschuwt de importeurs van auto's. Zij, en niet de dealers, zijn vaak verantwoordelijk voor de advertenties en reclames. Ze moeten oppassen, want na 1 november kunnen zij een flinke boete krijgen als deze 'autorijklaarkosten' niet in de geadverteerde adviesprijs zitten. De waakhond noemt de gang van zaken 'misleidend'. 

Het is overigens wel zo dat dealers zich altijd aan de adviesprijs moeten houden, daar mogen ze van afwijken. Consumenten mogen daarentegen ook onderhandelen over de uiteindelijke prijs waarvoor de auto wordt gekocht.

Meer op rtlz.nl: