Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Dit doet klimaatverandering met Nederland

09 november 2015 18:39 Aangepast: 26 november 2015 16:32
Beeld © ANP Xtra

Bij berichten over klimaatverandering zien we vaak ijsschotsen, droge akkers in Noord-Afrika of overstromingen in Azië. Maar ook in Nederland ondervinden we nu al de effecten van klimaatverandering, en die zullen alleen nog maar versterken. Wat kunnen we verwachten?

RTL Z sprak met twee experts: Willem Ligtvoet, van het Planbureau voor de Leefomgeving, en Bert Heusinkveld, meteoroloog aan de Universiteit van Wageningen. Dit zijn hun voorspellingen:

Doe die regenjas maar aan: zwaardere buien

Thumbnail

Nu al een hekel aan regenbuien? Dat wordt nog een stukje erger. Ligtvoet: "Zware regenbuien gaan in intensiteit en frequentie toenemen. In combinatie met lokale windhozen brengt dat grote risico’s met zich mee. Denk aan grotere waterschade, bomen die omvallen, caravans die van de camping afwaaien. Je kan echt rekenen op zware piekbuien, vooral in de zomer."

Zorg voor een koel huis: hetere zomers

Thumbnail

Het weer in het algemeen wordt extremer. Daar horen dus ook warmere zomers bij. Ligtvoet: "De temperatuur gaat stijgen en de kans op hittegolven neemt toe. Die hitte kan voor ongemak zorgen bij kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. We krijgen dus drogere en warmere zomers, maar áls het regent, dan zijn het ook flinke buien."

De optelsom van klimaatverandering en verstedelijking leidt vooral tot flink meer hitte in de stad. Bert Heusinkveld deed onderzoek naar die ‘hetere’ steden: "De wereld is aan het verstedelijken; daardoor ontstaat er een warmte-eilandeffect, hitte die specifiek in steden ontstaat. Denk aan de hittegolven in 2003 en 2006: het sterftecijfer was in die periode opmerkelijk hoger. En daarna zag je geen dip, dus het ging niet om mensen die rond die tijd sowieso zouden te komen overlijden."

Oplossingen zijn er gelukkig ook. "Vergroening helpt bij de afkoeling van steden, want bomen zetten zonlicht om in waterdamp, waardoor de lucht minder opwarmt." 

Een andere boswandeling: nieuwe dieren en planten

Thumbnail

Een warmer klimaat zorgt ook voor de komst van nieuwe dieren en planten in Nederland. Ligtvoet: "Je ziet het nu al als je naar buiten kijkt. Planten bloeien vroeger in het voorjaar en het hooikoortsseizoen wordt langer. In de kustzone zien we mediterrane vissoorten onze wateren koloniseren. Op het land krijg je ook dieren die normaal meer in het zuiden zaten, zoals de wespenspin en de eikenprocessierups. Diersoorten die meer van kou houden krijgen het moeilijk en gaan achteruit. Het veranderend klimaat heeft ook gevolgen voor onze bossen. Sommige plantensoorten kunnen minder goed groeien in de nieuwe omstandigheden."

Trek die portemonnee maar: duurder eten

Thumbnail

Dat zijn allemaal directe effecten, maar indirect gaan we ook de gevolgen ondervinden. In ons boodschappenmandje bijvoorbeeld. Ligtvoet: "Grote droogtes in regio’s waar voedselgewassen verbouwd worden kunnen ervoor zorgen dat oogsten mislukken. In 2010 is dat bijvoorbeeld gebeurd in Rusland, waardoor de graanprijzen dat jaar sterk stegen. Stijgende voedselprijzen kunnen ook weer bijdragen aan politieke onrust in arme regio’s, zoals we dat in Noord-Afrika hebben gezien." Dat heeft effect op de voedselprijzen daar, maar ook hier in Nederland. Toch is dat voor ons nog wel 'te doen', dat is in arme landen wel anders: "In Nederland kunnen we het wel hebben als het brood iets duurder wordt, in andere kwetsbaarder landen kan duurder eten veel grotere gevolgen hebben."

Trek die bikini maar aan: meer zon

Thumbnail

"Bij klimaatverandering hebben mensen het altijd over het feit dat we de aarde om zeep helpen, maar we doen niet alleen maar slechte dingen," zegt Heusinkveld. "In de afgelopen honderd jaar is het aantal zon-uren flink toegenomen. Dat komt doordat we de lucht met verschillende maatregelen veel schoner hebben gemaakt. Dan gaat het om een ander soort klimaatverandering, maar ook dit is gebeurd. We moeten de positieve veranderingen niet uit het oog verliezen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore