Geld en Werk

Onderzoek naar oliereus Exxon Mobil over misleiding klimaatverandering

06 november 2015 11:27 Aangepast: 06 november 2015 15:49

Eén van de grootste energiebedrijven ter wereld, Exxon Mobil, ligt onder het vergrootglas. Er komt een onderzoek naar de oliereus, omdat die mogelijk al veertig jaar weet van de schadelijke gevolgen van het verbranden van fossiele energie, maar daar het publiek niet van op de hoogte heeft gesteld.

De openbaar aanklager van New York, Eric Schneiderman, gaat onderzoek doen naar misleiding door Exxon Mobil. Schneiderman heeft de oliereus gevraagd om een reeks aan (communicatie)documenten. Het gaat om documenten van 1970 tot vandaag, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Beschuldigingen
De grote vraag die beantwoord moet worden: heeft Exxon Mobile investeerders en het publiek misleid en hen niet op de hoogte gesteld van de schadelijke gevolgen van het verbranden van fossiele energie, terwijl het daar wel van op de hoogte was. De aanleiding van de dagvaarding is een serie artikelen van onderzoeksjournalisten, waarin staat dat Exxon's wetenschappers al in 1977 bewijs hadden gevonden van de schadelijke gevolgen van 'man-made' emissies.

Openbaar aanklager Schneiderman zelf is duidelijk voorstander van 'klimaatactie' en zit er stevig in: 

Many more to come?
De baas van de Bank of England, Mark Carney, waarschuwde eerder voor de financiële risico's van klimaatverandering. Naast de 'carbon bubble' en de financiële gevolgen van extreem weer voorspelde hij dat de schade van klimaatverandering verhaald zou kunnen gaan worden op de veroorzakers. Er zouden claims kunnen worden ingediend die uitstoters en hun verzekeraars hard zouden kunnen raken.

Een woordvoerder van Exxon Mobil ontkent dat het bedrijf het publiek veertig jaar lang heeft misleid over klimaatverandering en zegt juist op meerdere manieren en op de juiste wijze te participeren in het klimaatdebat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore