Vanaf 1 oktober zou je van alle huizen in Nederland online de WOZ-waarde moeten kunnen opzoeken. Maar tot nu toe heeft slechts een kwart van de gemeenten zich aangesloten bij de landelijke database, meldt de Waarderingskamer, die gaat over de database.
Op wozwaardeloket.nl moet je straks de waardering onroerende zaken (WOZ-waarde) van elk huis in Nederland kunnen vinden. Toch ziet het er naar uit dat slechts een kwart van de gemeenten per 1 oktober aangesloten is op de database. Zowel grote als kleine steden ontbreken op dit moment.
De Waarderingskamer verwacht dat in januari driekwart van de gemeenten zal zijn aangesloten, en in het tweede kwartaal van volgend jaar alle gemeenten. De vertraging zou komen door ICT-problemen.
Bezwaar maken
De gevolgen van het uitblijven van de openbare gegevens zullen mensen pas volgend jaar merken, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Begin volgend jaar komen de nieuwe belastingaanslagen van de gemeente, die worden gebaseerd op de WOZ-waarde. Dan wil je zelf vergelijkingen kunnen maken."
Voor veel mensen is het prettig om de gegevens uit hun buurt te kunnen inzien, om bezwaar te kunnen maken tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Op basis van de WOZ-waarde wordt bepaald hoeveel je aan gemeentebelastingen moet betalen.
Funda gaat ook melden
Tot nu toe kon je alleen de WOZ-waarde van je eigen huis opzoeken, op Mijnoverheid.nl, en van andere huizen tegen betaling de waarde opvragen via het Kadaster. Er is lang voor gepleit om die gegevens openbaar te maken; er is zelfs een wet voor aangenomen.
Op de nieuwe site is straks elk huis in Nederland te bekijken - althans zodra alle gemeenten zijn aangesloten - door het invoeren van een adres of postcode, of door een huis aan te klikken op de kaart. Andere gegevens, zoals de eigenaar of verkoopprijs, worden niet openbaar gemaakt.
Huizensite Funda geeft aan ook interesse te hebben in de gegevens. De site wil de WOZ-waarden van huizen op haar platform vermelden, laat een woordvoerder weten aan AD.