Economie

Erik Staal koos studievriend als commissaris bij Vestia

11 juni 2014 17:19 Aangepast: 06 september 2015 14:51

Voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, die zijn corporatie op de rand van de afgrond bracht, droeg zelf mensen voor als lid van de raad van commissarissen. Die ploeg moest op zijn woningbedrijf toezicht houden.

Dat vertelde oud-voorzitter van die raad Jeroen Lugte woensdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Zelf was hij een studievriendje van Staal en hij vermoedt dat de anderen uit Staals 'netwerk' kwamen, maar ook de juiste kennis hadden. Lugte denkt verder dat hij ondanks de vriendschap voldoende kritisch kon zijn. Dat blijkt volgens hem ook wel uit het feit dat de raad de autovergoeding van Staal eens heeft beperkt en ook uit het gegeven dat Staal op een bepaald moment geen salarisverhoging meer kreeg. Toch 'mocht hij er niet op achteruit gaan'. Staal verdiende in 2010 inclusief pensioenbijdrage een half miljoen per jaar. Het loon was met sprongen van soms een ton omhoog gegaan. Hij had ook nog bijverdiensten.

Lugte vond het salaris toen allemaal geen probleem, maar snapt de latere publieke verontwaardiging wel, zegt hij nu. Vestia ging gruwelijk de mist in door grote risico's te nemen met zogenoemde derivaten, een financieel product. Hoewel Lugte destijds de indruk had dat de raad volledig op de hoogte werd gehouden, was dat niet zo. Brieven van banken die alarm sloegen over de financiële avonturen van Vestia, kreeg de raad niet onder ogen. Volgens Lugte heeft de raad 'emotioneel gefaald', maar rationeel niet, omdat ze een en ander niet kon voorzien. "Je moet wel signalen hebben."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore