Economie

Familie Poot verkoopt Chipshol

13 juni 2014 05:40 Aangepast: 06 september 2015 14:51
Directeur van Chipshol Peter Poot, zijn broer Cees Poot en hun advocaat Matthijs Kaaks bij de rechtbank in Utrecht. Beeld © ANP

Gebiedsontwikkelaar Chipshol staat te koop. De oprichtersfamilie Poot stopt met de onderneming en zet alle nog te ontwikkelen grondposities rond luchthaven Schiphol in de etalage.

Dat zeggen Jan Poot en zijn zoon Peter Poot in een interview met Het Financieele Dagblad.

Met de verkoop van onder meer de 150 hectare strategisch gelegen grond in de buurt van Schiphol komt er een einde aan een twintig jaar durende grondoorlog met Schiphol Group, de Staat en andere overheden. In die twintig jaar voerde Chipshol vele rechtszaken, ze beschuldigden onder andere de oud-topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit Pieter Kalbfleisch en rechter Hans Westenberg van meineed

ZIE OOK: De zaak Chipshol

Volgens de eigenaren is de fysieke gesteldheid van de bijna 90-jarige oprichter van Chipshol van doorslaggevende reden geweest om te stoppen. "Ik voel dat de krachten flink achteruitgaan", zegt Jan Poot. "Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak."

De te verkopen grondposities betreffen 150 hectare strategisch gelegen grond in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol, waaronder terreinen in Badhoevedorp-Zuid. Het in 1986 opgerichte Chipshol wilde van Schiphol een 'Airport City' maken met werkgelegenheid voor 70.000 mensen. 

Volgens berekeningen van het FD kan op basis van de prijs voor een vierkante meter aan de Zuidas van 1000 tot 2000 euro de grondwaarde na bestemmingswijziging uitkomen tussen de 1,5 en 3 miljard euro. De familie Poot zelf wil geen verkoopprijs noemen.

RTL Nieuws / ANP
`