Geld en Werk

Jumbo mag franchisenemers lozen

13 januari 2016 09:57 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Een klant van Jumbo zoekt in de schappen Beeld © ANP

Supermarktketen Jumbo heeft een langlopende strijd tegen twee zelfstandige supermarktondernemers in de Brabantse Kempen gewonnen. Jumbo mag de franchiseovereenkomsten van hun vier supermarkten verscheuren.

In maart meldde RTL Z dat Jumbo slaags was geraakt met de franchisenemers. Het conflict was ontstaan nadat Jumbo eind 2011 een groot aantal C1000-supermarkten had overgenomen, en ombouwde naar de eigen formule. Dat viel verkeerd bij de broers Ard en Luc van de Huijgevoort, die al decennialang Jumbo’s ten zuiden van Eindhoven exploiteerden.

De ondernemers, met winkels in Luyksgestel, Bladel, Geldrop en Valkenswaard, vinden dat zij de eerste rechten hebben op Jumbo-winkels in hun regio. Samen met een eigen vleesleverancier zijn de winkels goed voor een omzet van ruim 51 miljoen euro.

Jumbo beschuldigde de broers vervolgens van ongeoorloofde concurrentie tegen andere Jumbo’s en gesjoemel met statiegeld en vlees. In 2014 verscheurde Jumbo hun franchisecontracten. De broers stapten daarop naar de rechter, en wonnen een aantal zaken. Maar nu blijkt dat de rechtbank Oost-Brabant vorige week in de bodemprocedure heeft geoordeeld dat Jumbo de contracten met de broers wel degelijk mocht opzeggen.

De broers kunnen nog in hoger beroep. Maar zij moeten de vestigingen in Bladel, Geldrop en Luyksgestel meteen afstoten, omdat die contracten toch al binnenkort zouden aflopen. Voor de vestiging in Valkenswaard mogen zij een eventueel hoger beroep afwachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore