Economie

Jumbo voor 2 miljoen het schip in

13 juni 2014 08:41 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Bij het faillissement van groothandel KidsComplete is supermarkt Jumbo voor bijna 2 miljoen euro het schip ingegaan. Het supermarktconcern uit Veghel probeert de schade deels te verhalen op de oprichters van het failliete bedrijf.

KidsComplete werd vanaf 2000 door oprichters Erwin en Dyane Jager uitgebouwd tot een bekende webwinkel voor kinderdagverblijven. Op het hoogtepunt leverde de onderneming levensmiddelen en luiers aan 4500 kinderdagverblijven.

Bergafwaarts
De laatste jaren ging het echter snel bergafwaarts. In 2012 kreeg het personeel structureel te laat betaald, als gevolg waarvan KidsComplete vorig jaar de ‘asociaal-bokaal’ van vakbond FNV Bondgenoten kreeg. Elf maanden geleden ging de onderneming failliet.

Uit juridische stukken blijkt dat Euroselect, een dochterbedrijf van supermarktketen Jumbo, een van de grootste slachtoffers van het faillissement is. Als belangrijkste leverancier had het voor bijna 1,9 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen bij KidsComplete uitstaan. Curator Pierre van Voorst erkende de vordering, maar stelde dat de schuldeisers waarschijnlijk kunnen fluiten naar hun geld.

Machtsmisbruik
Jumbo probeert de schade nu deels te verhalen op de oprichters, die zich persoonlijk borg stelden voor samen 1,2 miljoen euro. Zij weigeren echter te betalen, omdat Jumbo misbruik zou hebben gemaakt van haar economische machtspositie. Het supermarktconcern zou de borg hebben afgedwongen onder dreiging met stopzetting van leveringen. Jumbo wil niet reageren op de aantijgingen. “Wij doen in de media geen uitspraken over zaken die spelen tussen leveranciers en het concern”, aldus woordvoerder Maurice Nieuwland.

In een vonnis dat vorige week openbaar werd, oordeelde de Haagse rechtbank dat de oprichters Jumbo moeten betalen. Of het supermarktconcern dat geld daadwerkelijk kan incasseren, is de vraag. Zelf stellen de Jagers dat zij de 1,2 miljoen niet kunnen ophoesten. Hun advocaat, Jeroen Veenis, laat bovendien weten dat zij hoger beroep overwegen.

Naast KidsComplete was Erwin Jager ook actief in het vastgoed en vermogensbeheer. Met Barrows Invest handelde hij afgelopen jaren in onroerend goed in Dubai en Moskou. Vorig jaar richtte hij BizzFund op, een fonds dat geld ophaalt en uitleent aan het midden- en kleinbedrijf. Het omstreden fonds wil daarmee bedrijven financieren die geen krediet meer van banken krijgen. De website van Barrows en het telefoonnummer van BizzFund zijn uit de lucht. Jager is onbereikbaar voor commentaar.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`