Geld en Werk

9-tot-5-mentaliteit? Juist veel nachtwerk voor Nederlanders

02 maart 2017 02:00 Aangepast: 11 mei 2017 15:55
Beeld © ANP

Nederlanders werken geregeld buiten kantoortijden. Managers, politieagenten en verpleegkundigen spannen de kroon. In deze beroepsgroepen werkt bijna twee derde van de mensen regelmatig of af en toe in de avonden.

Ook werken zij meer in de weekeinden en in de nacht dan andere beroepsgroepen, blijkt uit cijfers van het CBS. Opvallend is dat mensen met een creatief beroep, zoals journalisten, ook veel in de avonden en het weekeinde werken, maar een stuk minder in de nacht.

Kantoortijden

Nederland doet het qua nachtwerk 'beter' dan de rest van Europa. In ons land wordt door bijna 44 procent van de werkenden regelmatig buiten kantoortijden gewerkt. Voor de hele Europese Unie is dat 38,5 procent.

Thuiswerken is niet altijd goed voor de balans tussen werk en privé, nachtdiensten draaien ook niet. Van de mensen die regelmatig 's nachts werken, mist 1 op de 5 vaak activiteiten en uitjes met de familie. 

Vast contract

Bij elkaar zijn er bijna 5,5 miljoen Nederlanders die regelmatig of af en toe buiten kantoortijden werken. Dat is bijna twee derde van alle werkenden in ons land.

Van de zelfstandigen mét personeel werkt liefst 92 procent weleens buiten kantoortijden. Werknemers met een vast contract hoeven dat een stuk minder. Van hen zijn 6 op de 10 mensen weleens de klos.

Kamil Isik (30) werkt 's nachts bij de taxicentrale


Thumbnail

Hij draait rustige nachten, maar maakt ook de gekste dingen mee. Kamil Isik (30) werkt als centralist bij de Taxicentrale Amsterdam en werkt gemiddeld drie nachten per week. "Het ligt aan de dag hoe druk het is", zegt hij. De eerste nachten van de week zijn het rustigst, dan zit hij met één collega op kantoor tussen 01:00 uur  en 07:00 uur. Op de drukste dagen, bijvoorbeeld met Koningsdag, zijn dat er vier. 

Isik staat 's nachts klanten te woord, die soms te diep in het glaasje hebben gekeken. Ook wordt hij gebeld door chauffeurs die bijvoorbeeld problemen hebben met hun apparatuur - of met agressieve klanten. Last van de nachtdiensten heeft hij niet, zegt Isik. "Ik voel me vrij jong, ik kan er goed mee omgaan. Het ligt net aan je ritme. Als je het juiste ritme hebt, is er geen probleem." Hij ziet dat collega's van boven de 50 er wel meer moeite mee hebben. "Maar zij hebben zoveel ervaring, dat trekt ze er doorheen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van