Geld en Werk

Psychische problemen? Wees er open over bij je werkgever

13 juli 2017 20:45 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Een medewerker die haar mentale batterij even moest opladen, kreeg een hartverwarmende reactie van haar leidinggevende. Haar verhaal ging deze week de hele wereld over. En zo hoort het ook, vertelt Catelijne Joling, directeur van het kenniscentrum van ArboNed.

Lees ook: Vrouw meldt zich ziek vanwege mentale gezondheid, baas reageert fantastisch

Waar in de Verenigde Staten nog een enorm taboe rust op psychische problemen op het werk, is dat in Nederland al een stuk minder. Toch wordt er nog te weinig aan gedaan, zowel door werknemer als werkgever.

Wees open, herken signalen

Een werkgever moet volgens Joling veel eerder signalen van stress bij zijn personeel herkennen. "Dan kun je nog op een luchtige manier ingrijpen. Maar meestal grijpt een leidinggevende pas in als het al te laat is."

Zo moet een werkgever merken als iemand sneller geïrriteerd is of vaker moe is. Zaken die er op duiden dat het misschien mentaal niet zo lekker gaat. Maar een werknemer moet er ook open over zijn. Eerlijk vertellen als er iets aan de hand is, want dan kan er op tijd naar een oplossing gezocht worden.

Batterij

Joling heeft het liever niet over een burn-out. "Ik vind dat een metafoor die er niet voor zorgt dat mensen worden geholpen om eruit te komen. Zo'n woord heeft een verzwarend effect." Liever heeft ze het over een batterij. "Dat associeer je met opladen. Mensen worden op het spoor gezet om energiebronnen te zoeken die weer tot een volle batterij leiden."

Ziek melden, zoals de Amerikaanse Madalyn Parker deed, vindt ze geen goed idee. Want ziek thuis zitten is geen structurele oplossing. Ook kan het ervoor zorgen dat iemand zich alleen maar zieker gaat voelen, terwijl een lege batterij volgens Joling niets met ziek zijn te maken heeft. "Iedereen heeft periodes in z'n leven dat de batterij sneller leeg is."

Vrijheid

Een goede werkgever moet ervoor zorgen dat er vrijheid op het werk is die de combinatie inspanning/ontspanning verbetert. Dan kun je denken aan het verschuiven van werktijden. Je hebt immers ochtend- en avondmensen. Ook kunnen ouders met jonge kinderen baat hebben bij werktijden die beter bij het schema van de kinderen aansluiten.

Joling geeft verder aan dat een leidinggevende flexibel moet zijn als het om het op korte termijn opnemen van vakantiedagen gaat. Vaak durven werknemers nog niet aan te kloppen bij hun baas. "Maar er kan vaak veel meer dan mensen denken. Je zult verrast zijn over de openheid. Ook een werkgever is erbij gebaat dat het personeel de batterij vol houdt."

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim in Nederland was vorig jaar niet anders dan het jaar ervoor, berekende ArboNed: 3,5 procent. Zoomen we in op dat percentage, dan zien we dat het aantal werknemers dat uitvalt met een burn-out is toegenomen. Ook zaten mensen langer thuis. Het komt volgens Joling doordat de intensiviteit van werk steeds hoger wordt. "En dat zal blijven toenemen."

Daarom moeten mensen tijdig aan de bel trekken. Maar vaak erkennen ze pas dat ze een probleem ontwikkelen als de batterij al leeg is. "Daarom moeten mensen tijdig de signalen van problemen bij elkaar herkennen." Dat kan alleen als mental health bespreekbaar is op de werkvloer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van